foto: REUTERS
Katalāņu separātisti ierosina sarīkot vēl vienu referendumu
Pasaulē
2018. gada 8. marts, 20:24

Katalāņu separātisti ierosina sarīkot vēl vienu referendumu

LETA

Katalāņu separātistu partijas ierosinājušas sarīkot vēl vienu referendumu par "Katalonijas Republikas" konstitūciju.

Vienošanās starp partijām, kas ceturtdien nonākusi aģentūras AFP rīcībā, cita starpā paredz arī paralēlas trimdas valdības izveidi, kuru vadītu šobrīd Beļģijā esošais bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons.

Pudždemons devās uz Beļģiju pēc vienpusējās Katalonijas neatkarības pasludināšanas 27.oktobrī, lai izvairītos no apcietināšanas, pamatojoties uz apsūdzībām kūdīšanā, dumpī un līdzekļu izšķērdēšanā, ko viņa izvirzījušas Spānijas varasiestādes saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu.

Vienošanos starp abām lielākajām separātistu partijām - Pudždemona vadīto centriski labējo "Kopās par Kataloniju" un Katalonijas Kreisajiem republikāņiem (ERC) - pagaidām vēl nav apstiprinājusi nelielā galēji kreisā partija "Tautas vienotības kandidāti" (CUP).

Vienošanās paredz uzsākt tautas apspriešanu par neatkarīgās Katalonijas nākotni, kas noslēgtos ar Katalonijas Republikas konstitūcijas izstrādi.

Pēc tam tiktu sarīkots referendums, kurā katalāņi varētu nobalsot atsevišķi par katru jaunās konstitūcijas pantu.

Sagaidāms, ka Madride arī šo referendumu pasludinās par nelikumīgu, tāpat kā 1.oktobrī sarīkoto neatkarības referendumu.

Beļģijā veidojamās trimdas valdības uzdevums būtu "internacionalizēt Katalonijas neatkarības jautājumu" un veicināt Katalonijas Republikas izveidi sadarbībā ar Katalonijas reģionālo valdību Barselonā.

Par jauno Katalonijas reģionālās valdības vadītāju Katalonijas parlaments paredzējis lemt 12.martā.

Tomēr nav skaidrs, kāds būs šīs parlamenta sēdes rezultāts, jo vienīgais uz premjera amatu izvirzītais kandidāts ir apcietinājumā esošais Džordi Sančess.

Lai nodotu premjerministra zvērestu, Sančesam ir jāsaņem atļauja atstāt cietumu, taču mazticams, ka Madride tam piekritīs.

Savukārt, kamēr netiks izveidota jaunā Katalonijas valdība, tiks saglabāta Madrides tiešā pārvalde, kura tika ievesta pēc tam, kad Katalonijas reģionālā parlamenta iepriekšējais sasaukums nobalsoja par neatkarības pasludināšanu.