foto: REUTERS
Igaunijas ārlietu ministrs Trampu nodēvē par savdabīgu prezidentu
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2018. gada 7. marts, 15:30

Igaunijas ārlietu ministrs Trampu nodēvē par savdabīgu prezidentu

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, salīdzinot ar saviem priekštečiem Baltajā namā, ir savdabīgs prezidents, atzinis Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers, piebilstot, ka ASV prezidenta lēmumi vai rīcība nemainīs vienu no Igaunijas ārpolitikas pamatelementiem - sabiedroto attiecības ar Savienotajām Valstīm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Intervijā "Yahoo News" Miksers sacīja, ka Baltajā namā valda "diezgan savdabīgs prezidents", tādēļ būtu jāprognozē zināma neprognozējamība.

"Mēs esam pieredzējuši prezidentu sakām vienu un pēc tam nākamajā dienā ko citu. Redzot to atkārtojamies atkal un atkal (..), mums tas būtu jāņem vērā mūsu aprēķinos (..). Mums būtu jāspēj sadzīvot ar to," teica Miksers.

Igauniju satrauc Trampa nesenais paziņojums, ka viņš plāno piemērot tarifus tērauda un alumīnija importam.

"Mēs, igauņi, un, plašāk runājot, es domāju, mūsu pasaules daļa, mazās (..) Ziemeļeiropas valstiņas, mēs esam ļoti daudz ieguldījuši brīvās tirdzniecības veicināšanā," sacīja Miksers, piebilstot, ka valstis ar mazu iekšējo tirgu ir stipri atkarīgas no iespējām brīvi tirgoties.

Taču Miksers uzsvēra, ka nekas, ko ASV prezidents saka vai dara, nemainīs Igaunijas ārpolitikas pamatus, kas paredz spēcīgu sabiedroto attiecību veidošanu ar ASV.

"Mēs būtībā esam apņēmušies sastrādāties ar ASV," neatkarīgi no politiskās spriedzes līmeņa šajā valstī, sacīja Miksers.

Viņš piebilda, ka Igaunija pamatā uztver situāciju tādu, kāda tā ir, un ir apņēmības pilna gūt vislielāko labumu no tās.

Salīdzinot Trampu ar viņa priekštečiem Baltajā namā, kuru runas par ārpolitiku bijušas rūpīgi izstrādātas, Miksers norādīja, ka vairās Trampa runās viņš ir lielā mērā improvizējis.

"Ja tā notiek, es nedomāju, ka mums vajadzētu mēģināt nolasīt un analizēt tās tā, it kā tās būtu rūpīgi sarakstītas. Tā būtu kļūda," sacīja Miksers.

"Mēs esam pieraduši dzirdēt ASV prezidentu runas, kas ir ļoti, ļoti rūpīgi sarakstītas un kas domātas - katrs vārds, katrs komats - lai sniegtu konkrētu vēstījumu," norādīja Miksers, piebilstot, ka improvizētas runas nevajadzētu analizēt tāpat kā rūpīgi sarakstītās, jo pretējā gadījumā tajās var iznākt izlasīt to, kas nemaz nav domāts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās