foto: Ekrānuzņēmums
Krievu spiega indēšanas skandāls Lielbritānijā: parādījies pirmais novērošanas kameras video
Video redzams Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.
Pasaulē
2018. gada 6. marts, 15:19

Krievu spiega indēšanas skandāls Lielbritānijā: parādījies pirmais novērošanas kameras video

Jauns.lv

Publicēts novērošanas kameras video no 4. marta, kurā redzams bijušais Krievijas dubultaģents un viņa meita.

Lielbritānijas policija cenšas noskaidrot vielu ar kuru saindējās Krievijas dubultaģents. Sergejs Skripaļs Maskavā tika notiesāts par to, ka britu izlūkdienestiem nodeva vairākus aģentus.
 
Lielbritānijas vadošais terorisma apkarošanas ierēdnis Marks Roulijs paziņoja, ka izmeklētājiem jabūt modriem arī uz draudiem valstij.

66 gadus vecais bijušais dubultaģents un viņa 33 gadus vecā meita Jūlija svētdien bezsamaņā tika atrasti uz soliņa netālu no Solsberi iepirkšanās centra. Lai arī varasiestādes apgalvoja, ka sabiedrībai briesmas nedraud, policija aizzīmogoja vietu, kur atrada bijušo spiegu un "Zizzi" restorānu Salberi centrā.

Gan Skripaļs, gan sieviete ir smagi saindējušies ar nezināmas izcelsmes vielu, un šobrīd atrodas intensīvās terapijas aprūpē.

Solsberi policija pie restorāna, kuru slēdza pēc krievu spiega saindēšanās

Aculiecinieks, kurš izsauca ātro palīdzību, grafiski aprakstīja bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa saindēšanos. Lielbritānijas policija paziņoja, ka divi cilvēki: 66 ...

gallery icon
17

Aculiecinieks par redzēto

Aculiecinieks Džeimijs Peins stāsta: "Izskatījās tā it kā viņas ķermenis būtu miris. Viņas kājas bija stīvas. Kad cilvēki viņu vilka pa zemi, abas kājas bija stīvas un vilkās kopā. Viņas acis bija pilnīgi bālas, tās bija plaši atvērtas, bet baltas, un mutē bija putas. Tad saļima arī vīrietis, viņš pārstāja kustināt rokas, un viņa skatiens bija miris."

"Tad vīrietis sāka vemt. Tas bija dīvaini, jo nebija kā parasti, kad kāds cilvēks vemj. Tā it kā jūs neredzētu viņu vizuāli vemjam. Viņa mute nekustējās, tā tikai... vēmekļi šļācās ārā no viņa mutes. Un tad sieviete, viņa bija pilnīgi bāla. Arī vīrietis kļuva bāls. Mana draudzene uz to nespēja noskatīties, tāpēc mēs aizgājām," turpina Džeimijs.

Slimnīca, kurā kritiskā stāvoklī nogādāts bijušais spiegs no Krievijas

Slimnīca, kurā kritiskā stāvoklī nogādāts bijušais spiegs no Krievijas

gallery icon
9

Aizdomīga līdzība ar Ļitviņenko noindēšanu

Incidents atgādina Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006. gadā Londonā.

Skripaļs bija viens no 14 spiegiem, kurus Krievija un Vašingtona apmainīja 2010. gadā lielākajā šāda veida apmaiņā kopš Aukstā kara laikiem.

Atvaļinātais Krievijas izlūkdienestu pulkvedis Skripaļs 2006.gadā Krievijā tika notiesāts uz 13 gadiem cietumā par spiegošanu Lielbritānijas labā. Viņš tika notiesāts par Krievijas aģentu identitāšu nodošanu britu izlūkdienesta MI6 rīcībā.

Skripaļs pēc atbrīvošanas Krievijā pārcēlās uz dzīvi Lielbritānijā.

Kremlis gatavs sadarboties

Tikmēr Kremlis otrdien paziņoja, ka ir gatavs sadarboties saistībā ar incidentu.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs žurnālistiem atbildēja: "Neviens pie mums nav vērsies."

"Bet ja vērsīsies," jautāja žurnālists.

"Tad gaidīsim, Maskava vienmēr ir atvērta sadarbībai," atbildēja Peskovs.

"Mēs redzam, ka izvērtusies traģiska situācija. Mums nav informācija par to, kāds ir incidenta iemesls, ko šī persona darīja un, kas ar to varētu būt saistīti," skaidroja Putina preses sekretārs.

Kā pavēstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Lielbritānijas varasiestādes šobrīd nav vērsušās pie Krievijas ar lūgumu palīdzēt izmeklēšanā, taču "Maskava ir vienmēr gatava sadarboties". Peskovs incidentu raksturoja kā "traģisku".