Pasaulē
2018. gada 3. marts, 05:40

Madride draud Katalonijas skolās atjaunot spāņu valodu

Kas Jauns Avīze

Madrides attieksme atkal saasinājusi spriedzi Katalonijā – Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs izteicies, ka varētu atkal ieviest spāņu valodu kā galveno mācību valodu katalāņu skolās.

Pēc reģionālā parlamenta iepriekšējā sasaukuma balsojuma par neatkarības pasludināšanu Madride dumpīgajā reģionā pērn atjaunoja tiešo pārvaldi.

Katalāņu skolotāju arodbiedrības uz Rahoja teikto reaģējušas, piedraudot ar streikiem un masu protestiem. “Tā būtu pedagoģiska katastrofa, ja Madride mēģinātu kontrolēt mūsu izglītības sistēmu ar šādas inkvizīcijas palīdzību,” norāda Katalonijas Skolotāju arodbiedrības vadītājs Ramons Fonts.
Separātisti šīs ieceres pielīdzina ģenerāļa Fransisko Franko diktatūrai, kuras laikā katalāņu valoda bija aizliegta.

Tikmēr šīs ieceres atbalstītāji apgalvo, ka pēc demokrātijas atjaunošanas 1975. gadā Madride atdevusi pārāk daudz varas reģionālajām valdībām, kas vietējās valodas izmantojot, lai veicinātu separātismu.

“Tas attiecas uz vecāku tiesībām izvēlēties, kādā valodā viņu bērni tiks izglītoti,” uzskata spāņu unionistu organizācijas Convivencia Civica (Pilsoniskā līdzāspastāvēšana) pārstāve Rakela Kavisnera.

Viņa žēlojas, ka katalāņu valodas “uzspiešana” skolās esot “diskriminējoša sistēma”, kas bērnus no spāniski runājošo ģimenēm noliekot nevienlīdzīgā situācijā.

Šobrīd Katalonijas likumi nosaka, ka spāņu valodu stundās var lietot ne vairāk kā 25% no mācību koplaika. Pamatpriekšmetus, piemēram, matemātiku, māca katalāņu valodā, tāpat arī Spānijas vēsturi, bet spāņu valodu Katalonijas skolās pamatā apgūst kā svešvalodu.

Katalāņu separātistu organizācijas "Omnium Cultural" vadītājs Marsels Mauri paudis cerību, ka Madrides mēģinājumi pārņemt kontroli pār izglītības sistēmu ļaus partijām, kas atbalsta neatkarību, pārvarēt domstarpības un beidzot izveidot jauno valdību.