foto: AFP/Scanpix/LETA
Turcijas tiesa rakstniekam Altanam papildus mūža ieslodzījumam piespriež arī sešu gadu cietumsodu
Žurnāliste ar Ahmeta Altana plakātu rokās.
Pasaulē
2018. gada 28. februāris, 23:07

Turcijas tiesa rakstniekam Altanam papildus mūža ieslodzījumam piespriež arī sešu gadu cietumsodu

LETA

Stambulas tiesa trešdien piesprieda gandrīz sešu gadu cietumsodu ietekmīgajam turku žurnālistam un rakstniekam Ahmetam Altanam, kuram tikai pirms pusotras nedēļas citā lietā jau tika piespriests mūža ieslodzījums.

Viņš tika atzīts par vainīgu "terorisma propagandā" un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana apvainošanā, par ko Altanam piespriests piecu gadu un 11 mēnešu cietumsods.

Trīs gadu ieslodzījums viņam tika piespriests par rakstu, kurā esot pausta aizliegtā kurdu kaujinieku grupējuma propaganda.

Vēl divi gadi un 11 mēneši viņam cietumā būs jāpavada par Erdoana aizvainošanu savā aizstāvības runā iepriekšējā tiesas procesa laikā.

Tiesas spriedums tika nolasīts dienā, kad Ahmeta Altana brālis Mehmets Altans ASV laikrakstā "The New York Times" publicējis eseju, kurā izspēlēta viņa lietas traģēdija un absurds.

"Mēs nekad netiksim apžēloti un nomirsim cietuma kamerā," raksta notiesātā brālis.

Jau vēstīts, ka Turcijas tiesa 16.februārī mūža ieslodzījumu piesprieda brāļiem Ahmetam un Mehmetam Altaniem un žurnālistei Nazli Ilidžakai par sakariem ar grupējumu, kas tiek vainots 2016.gada jūlijā notikušajā puča mēģinājumā.

Nazli Ilidžaka un Altani tika notiesāti prāvā Stambulā par viņu it kā uzturētiem sakariem ar ASV dzīvojošā sludinātāja Fetullas Gilena grupējumu, kuru Turcijas varas iestādes apsūdz puča organizēšanā.

73 gadus vecā Ilidžaka bija starp pirmajiem žurnālistiem, kas tika aizturēti pēc puča mēģinājuma. Viņa neilgu laiku bija parlamenta deputāte un ir rakstījusi vairākām avīzēm, tostarp "Hurriyet".

67 gadus vecais Ahmets Altans ir romānists un žurnālists, kurš darbojies vairākos laikrakstos un dibinājis tagad slēgto opozīcijas laikrakstu "Taraf". 65 gadus vecais Mehmets Altans ir sarakstījis grāmatas par Turcijas politiku. Brāļi Altani tika aizturēti pērnā gada septembra septembra sākumā.

Tikmēr grupa ievērojamu rakstnieku, tostarp Nobela prēmijas literatūrā laureāte baltkrievu rakstniece Svetlana Aleksijeviča, dienvidafrikāņu rakstnieks Džons Maksvels Kutzē un japāņu izcelsmes britu rakstnieks Kadzuo Išiguro, laikrakstā "The Guardian" publicētā atklātā vēstulē vērsās pie Erdoana, aicinot atbrīvot Ilidžaku un brāļus Altanus.

"Mēs vēlamies pievērst jūsu uzmanību Turcijai nodarītajam kaitējumam (..) [ar] rakstnieku un domātāju nelikumīgu apcietināšanu un nepatiesu notiesāšanu," viņi rakstīja.