Liela daļa vāciešu grib Šengenas zonas likvidēšanu
Divas trešdaļas vāciešu vēlas likvidēt Šengenas zonu. Attēlā: Austrijas-Vācijas robeža.
Pasaulē
2016. gada 5. aprīlis, 18:47

Liela daļa vāciešu grib Šengenas zonas likvidēšanu

Jauns.lv

Vācieši sāk zaudēt ticību Eiropai bez robežām, un divas trešdaļas aptaujāto uzskata, ka bezvīzu Šengenas zonu vajadzētu likvidēt, liecina otrdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Francijas sabiedriskās domas izpētes institūta "Ifop" aptaujā noskaidrots, ka pret Šengenas zonu ir nosakņoti arī 60% aptaujāto Itālijā un 72% - Francijā.

Tas liecina, ka Briselē un Parīzē notikušie terorakti ir "pastiprinājuši sajūtu, ka lietas ir izgājušas no kontroles", laikrakstam "Süddeutsche Zeitung" norādīja "Ifop" sabiedriskās domas izpētes direktors Žeroms Furkē.

"Pirms tam cilvēki vienmēr teica, ka Šengenas zonas beigas nozīmētu visas Eiropas Savienības beigu sākumu," viņš sacīja.

47% aptaujāto vāciešu atzina, ka nav iespējams uzņemt papildu bēgļus, ņemot vērā, ka jau tagad to ir daudz. Pagājušā gada septembrī tā uzskatīja tikai 30%.

Savukārt Francijā un Itālijā vairāk nekā 60% aptaujāto paziņoja, ka nevar uzņemt vēl vairāk bēgļu.

Tajā pašā laikā 72% vāciešu, 56% franču un 69% itāliešu atzina, ka viņu valstīm ir "pienākums" uzņemt bēgļus.

61% vāciešu pauda pārliecību ka viņu valsts ir pietiekami finansiāli spēcīga, lai tiktu galā ar nelegālās imigrācijas krīzi. Francijā tādu viedokli pauda tikai 28% aptaujāto, bet Itālijā - 24%.

79% aptaujāto Vācijā atzina, ka imigrantu vidū varētu būt potenciālie teroristi. Francijā tā domāja 80%, bet Itālijā - 84% respondentu.

LETA/Foto: EPA/LETA