"Panamas dokumentu" skandāla dēļ atkāpjas Islandes premjers
Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons otrdien atkāpies no amata.
Pasaulē
2016. gada 5. aprīlis, 19:44

"Panamas dokumentu" skandāla dēļ atkāpjas Islandes premjers

Jauns.lv

Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons otrdien atkāpies no amata "Panamas dokumentu" skandāla dēļ.

"Premjerministrs paziņoja [savas partijas] parlamenta frakcijas sanāksmē, ka viņš atkāpsies no premjerministra amata un ka es stāšos viņa vietā," tiešraidē sacīja Progresīvās partijas līdera vietniece un zemkopības ministre Sigurdura Ingi Johannsone.

Gunnlaugsona nomaiņa ar Johansoni vēl ir jāapstiprina Progresīvās partijas koalīcijas partneriem Neatkarības partijai.

Nākot gaismā faktiem par līdzšinējā premjera ofšoru bagātībām, jau pirmdien pie parlamenta ēkas sāka pulcēties protestētāji, kas likumdevēju sapulces namu apmētāja ar olām un jogurtu un pieprasīja centriski labējā līdera atkāpšanos.

Kreisā opozīcija bija iesniegusi prasību par uzticības balsojumu Gunnlaugsonam.

Islandes prezidents Olafurs Ragnars Grimsons pirms tam otrdien paziņoja, ka nav gatavs atlaist parlamentu, kamēr netiks izpētītas alternatīvas.

Prezidents ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc tikšanās ar Gunnlaugsonu, kurš draudēja atlaist parlamentu un izsludināt jaunas vēlēšanas, ja zaudēs koalīcijas partnera - Neatkarības partijas - atbalstu saistībā ar "Panamas dokumentu" skandālu.

"Panamas dokumenti" liecina, ka Gunnlaugsons ar sievu 2007.gada decembrī iegādājies ofšora uzņēmumu "Wintris Inc." Britu Virdžīnu salās un sadarbojies ar Panamas juridisko firmu "Mossack Fonseca", kas palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Uzņēmums "Wintris Inc." tika iegādāts ar mērķi pārvaldīt Gunnlaugsona sievas mantojumu, ko viņa saņēmusi no sava turīgā tēva, liecina "Panamas dokumenti".

Premjers 2009.gada beigās pārdevis savus 50% uzņēmuma akciju sievai par simbolisku summu - vienu dolāru.

Kad viņš 2009.gada aprīlī pirmo reizi tika ievēlēts parlamentā, viņš īpašumu deklarācijā savas akcijas nebija minējis.

Pirmdien viņš atzina, ka to nožēlo, tomēr uzstāja, ka gan pats, gan viņa laulātā draudzene ievērojuši Islandes likuma prasības un savus nodokļus maksājuši Islandē.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ieguva "Mossack Fonseca" dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

LETA/Foto: AFP/LETA