Skandāls Šveicē. Skolas vadība lemj, ka musulmaņu bērni var nesarokoties ar skolotājām
Klasiskā [islāma] tiesību zinātne un vairums mūsdienu tieslietu zinātnieku skaidri norāda, ka šādu kontaktu forma [sarokošanos] pretēju dzimumu pārstāvju starpā ir aizliegta.
Pasaulē
2016. gada 5. aprīlis, 19:55

Skandāls Šveicē. Skolas vadība lemj, ka musulmaņu bērni var nesarokoties ar skolotājām

Jauns.lv

Šveices ziemeļdaļas Bāzeles kantona Tervilas vidusskolā skolnieki musulmaņi var sveicinoties nesarokoties ar skolotājām, nospriedusi skolas vadība, ar šo lēmumu izraisot sašutumu visas valsts mērogā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Skola šādu lēmumu pieņēmusi, reaģējot uz divu skolnieku - 14 un 15 gadus vecu zēnu - sūdzībām, ka sarokošanās ar skolotājām esot pretrunā ar viņu reliģisko pārliecību.

Viņi skaidrojuši, ka islāms aizliedz fiziskus kontaktus ar pretējā dzimuma cilvēkiem, atskaitot tuvākos ģimenes locekļus.

Tervilas pašvaldība neatbalstīja skolas lēmumu, bet norādīja, ka "neiejauksies, jo tā ir skolas atbildība - pieņemt noteikumus", paziņojumā apliecināja pašvaldības pārstāve sakariem ar presi Monika Visa.

Skolas lēmums izraisījis sašutumu visā valstī. Tā tieslietu ministre Simoneta Sommaruga pirmdien Šveices televīzijā uzsvēra, ka "sarokošanās ir daļa no mūsu kultūras".

Sarokošanās ir "cieņas un labu manieru žests", tīmekļa medijam "20Minuten" sacīja parlamenta zinātnes, izglītības un kultūras komisijas priekšsēdētājs Felikss Mīrī.

"Mēs nevaram būt iecietīgi, ja pret sievietēm valsts dienestā izturas savādāk nekā pret vīriešiem," savukārt norādīja Šveices kantonu Izglītības ministru konferences priekšsēdētājs Kristofs Eimans.

Vienlaikus viena no Šveices musulmaņu organizācijām jau paudusi nosodījumu ap šo lietu saceltajai ažiotāžai.

"Varētu padomāt, ka ir apdraudētas Šveices pamatvērtības, kaut arī patiesībā šī konkrētā lieta skar divus vidusskolas skolniekus, kas ir pateikuši, ka viņi vēlas ar savām skolotājām sasveicināties citādāk, nevis sarokojoties," teikts Šveices Centrālās islāma padomes paziņojumā.

"Klasiskā [islāma] tiesību zinātne un vairums mūsdienu tieslietu zinātnieku skaidri norāda, ka šādu kontaktu forma [sarokošanos] pretēju dzimumu pārstāvju starpā ir aizliegta," skaidroja padome.

Savukārt Šveices Islāma organizāciju federācija paudusi viedokli, ka sarokošanās vīriešu un sieviešu starpā ir "teoloģiski pieļaujama". Tā ir ierasta dažās musulmaņu valstīs, un arī Šveicē tai nevajadzētu būt problēmai.

LETA/Foto: Vida Press

Tēmas