foto: AFP/Scanpix/LETA
Nīderlande nesāks kriminālizmeklēšanu pret tabakas ražotājiem
Lēmums ir trieciens Nīderlandes smēķēšanas apkarošanas organizācijām.
Pasaulē
2018. gada 22. februāris, 15:08

Nīderlande nesāks kriminālizmeklēšanu pret tabakas ražotājiem

LETA

Nīderlandes prokurori ceturtdien noraidīja aicinājumus sākt kriminālizmeklēšanu pret četriem lielajiem tabakas uzņēmumiem saistībā ar apsūdzībām slepkavības mēģinājumā un netīšā slepkavībā, norādot, ka šāda lieta visticamāk nenoslēgtos ar notiesājošu spriedumu.

Lēmums ir trieciens Nīderlandes smēķēšanas apkarošanas organizācijām, kas bija cerējušas uz jaunu juridisku fronti cīņā pret tabakas industriju.

Amsterdamas advokāte Benedikte Fika 2016.gadā bija iesniegusi šādu, pēc pašas teiktā, pasaulē pirmo prasību par krimināllietas ierosināšanu divu bijušo smēķētāju, no kuriem viena ir kāda ar plaušu vēzi sirgstoša māte, kā arī jaunatnes smēķēšanas aizliegšanas organizācijas vārdā. Vēlāk aicinājumiem pievienojās slimnīcas, ārsti un citas organizācijas.

Fika aicināja sākt kriminālizmeklēšanu pret uzņēmumiem "Philip Morris", "British American Tobacco", "Japan Tobacco International" un "Imperial Tobacco Benelux".

Tomēr Nīderlandes Valsts prokuratūra (DPPS) norādīja, ka neredz iespēju panākt notiesājošu spriedumu, balstoties patlaban spēkā esošajos likumos.

"Smēķēšana ir nāvējoša un cigarešu dizains šajā ziņā ir papildu faktors, bet atbilstoši DPPS ieskatam tabakas ražotāji nav rīkojušies, pārkāpjot likumu vai patlaban spēkā esošos regulējošos noteikumus," teikts DPPS paziņojumā.