foto: BNS Foto
Lietuvieši par nozīmīgākajām simtgades personībām atzīst Basanaviču, Smetonu, Adamku un Saboni
Basketbola leģenda Arvīds Sabonis.
Pasaulē
2018. gada 15. februāris, 16:04

Lietuvieši par nozīmīgākajām simtgades personībām atzīst Basanaviču, Smetonu, Adamku un Saboni

LETA

Lietuvieši par nozīmīgākajām savas valsts simtgades personībām atzīst Lietuvas valstiskuma idejas tēvu Jonu Basanaviču, kas tiek dēvēts arī par tautas patriarhu, valsts prezidentus Antanu Smetonu un Valdu Adamku un Lietuvas basketbola leģendu Arvīdu Saboni, liecina divas sabiedriskās domas aptaujas, kuru rezultāti Lietuvas atjaunotā valstiskuma simtās gadskārtas priekšvakarā publicēti portālā "Delfi.lt".

Žurnāla "Reitingai" veiktajā 500 Lietuvas elites pārstāvju aptaujā kā piecas ietekmīgākās personības minēti Jons Basanavičs, pirmais tagadējās atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis, gleznotājs un komponists Mikalojs Konstantīns Čurļonis, prezidents Valds Adamkus un basketbolists Arvīds Sabonis.

Savukārt socioloģisko pētījumu kompānijas "Spinter" rīkotajā visas Lietuvas sabiedrības aptaujā par nozīmīgākajiem atzīti prezidenti Antans Smetona, Aļģirds Brazausks, Valds Adamkus, kā arī Jons Basanavičs un Arvīds Sabonis.

Žurnāls "Reitingai" laikā no 2017.gada 28.novembrim līdz 15.decembrim aptaujāja Lietuvas elites pārstāvjus - politiķus, uzņēmējus, ekonomistus, ierēdņus, tiesnešus un tiesībsargājošo institūciju amatpersonas, sabiedriskos darbiniekus, inteliģences un mediju pārstāvjus.

Respondenti tika lūgti piedāvātajā 130 personu sarakstā atzīmēt desmit, viņuprāt, nozīmīgākās personības, kurām pēdējo simts gadu laikā bijusi vai joprojām ir vislielākā ietekme uz Lietuvas valsts attīstību, valstiskuma stiprināšanu, sabiedrību un tās progresu.

Sabiedriskās domas un tirgus pētījumu kompānijas "Spinter tyrimai" aptauja veikta laikā no šā gada 15. līdz 23.janvārim pēc standartizētas intervijas metodes un tajā uzklausīti 1004 Lietuvas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.