foto: EPA
Medicīnas sasniegums: fiksēts pirmais gadījums, kad transseksuālis spēj ar krūti barot mazuli
Attēlam ilustratīvs raksturs.
2018. gada 14. februāris, 22:17

Medicīnas sasniegums: fiksēts pirmais gadījums, kad transseksuālis spēj ar krūti barot mazuli

Jauns.lv

Medicīnas akadēmiskajā literatūrā šonedēļ dokumentēts pasaulē pirmais gadījums, kad bioloģiski dzimis vīrietis var nodrošināt laktāciju zīdainim, atsaucoties uz izdevumu "Transgender Health", vēsta "The Guardian".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

30 gadus vecā sieviete, kuras vārds netiek publiskots, kļuvusi par pirmo cilvēku transseksuāli, kura, lai gan dzimusi kā vīrietis, spēj ar krūts pienu barot mazuli. 

Transseksuālis pēdējos sešus gadus saņēmis sievišķo hormonu terapiju, un šobrīd būtnes krūšu piena dziedzeri spēj ražot pienu bērnam. Laktācija gan ir visai vāja, taču kopumā šī sistēma funkcionē, raksta "The Guardian".

Transseksuālis atrodas novērošanā slimnīcā Ņujorkā, un ārsti ir pārsteigti, cik labi process norit. Daktere Tamāra Reismana teic, ka "transdženderu" medicīna šobrīd ir viena no modes lietām un "mēs iegūstam arvien vairāk opciju reproduktīvajā medicīnā".

Bērna barotāja - vīrietis, kuram, starp citu, nemaz nav mainīti dzimumorgāni vai palielinātas krūtis - par tādu kļuva pēc tam, kad viņa partnere nevēlējās barot bērnu, tāpēc šis pienākums pārgāja pie viņas. Pēc gadiem ilgas hormonu lietošanas izrādījās, ka tas ir iespējams: vīrietim ražot pienu.

Terapijas laikā paciente saskārusies ar bezmiegu, trauksmi, taču visādi citādi, kā vēsta ārsti, "bija patīkami attīstīta, labi barota sieviete".

Mediķi vēsta, ka novērotais transseksuālis lietojis progesteronu un estradiolu, vienlaikus krūtis stimulējot ar piena sūknīti, kā arī uzņemts domperidons, kas gan izraisījis sliktu dūšu, taču palīdzējis rasties krūtīm pienam. Jāpiebilst, ka domperidons ir pretrunīgi vērtēts medikaments un ASV lielākoties aizliegts, jo spēj izraisīt sirds aritmiju un pēkšņu nāvi. Taču Lielbritānijā to plaši lieto nelabuma ārstēšanai. Konkrētajā gadījumā transseksuālis zāles ieguvis no Kanādas.

Kā vēsta medicīnas speciālisti, arī iepriekš bija ziņas par to, ka transseksuāļi spēj ar krūti zīdīt bērnu, taču tam nekad nav bijis pierādījumu. Šis ir pirmais gadījums, kad laktācija tik tiešām medicīniski apstiprināta, ziņo mediji.

Tēmas