Turcija draud nepildīt vienošanos ar Eiropas Savienību, ja Brisele nepildīs solīto
Turcijas prezidents Erdogans: "Aptuveni trīs miljoni cilvēku tiek baroti no mūsu budžeta. Bijuši solījumi, taču šobrīd nekas nav saņemts. Mēs esam saņēmuši daudz pateicību par savu rīcību bēgļu jautājumā un cīņā pret terorismu. Taču mēs to nedarām par paldies."
Pasaulē
2016. gada 7. aprīlis, 15:47

Turcija draud nepildīt vienošanos ar Eiropas Savienību, ja Brisele nepildīs solīto

Jauns.lv

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien brīdināja Eiropas Savienību (ES), ka Ankara nepildīs panākto vienošanos par nelegālo imigrantu plūsmas ierobežošanu, ja Brisele nepildīs savas saistības.

"Pastāv konkrēti nosacījumi. Ja ES nespers nepieciešamos soļus, tad Turcija vienošanos nepildīs," uzstājoties ar runu savā Ankaras pilī, uzsvēra Erdogans.

Viņš norādīja, ka ES no savas puses jāizpilda viss, kas apsolīts un paredzēts vienošanās tekstā.

Jau vēstīts, ka ES un Turcija 18.martā noslēdza pretrunīgi vērtēto vienošanos par nelegālās imigrācijas plūsmas apturēšanu pāri Egejas jūrai.

Saskaņā ar to Grieķijai jānosūta atpakaļ uz Turciju visi imigranti, kas, sākot ar 20.martu, ierodas tās salās, šķērsojot Egejas jūru.

Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, ko Turcija uzņems atpakaļ no Grieķijas.

Saskaņā ar vienošanos ES piekritusi arī paātrināt iepriekš apsolīto trīs miljardu eiro piešķiršanu Turcijai valstī esošo bēgļu apgādei un uzturēšanai.

Vienlaikus apsolīts līdz 2018.gada beigām savākt papildus vēl līdz trīs miljardiem eiro, taču šī summa nonāks Ankaras rokās tikai tad, ja pirmie trīs miljardi būs iztērēti.

ES piekritusi arī paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem un aktivizēt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā.

"Aptuveni trīs miljoni cilvēku tiek baroti no mūsu budžeta. Bijuši solījumi, taču šobrīd nekas nav saņemts," norādīja Erdogans. "Mēs esam saņēmuši daudz pateicību par savu rīcību bēgļu jautājumā un cīņā pret terorismu. Taču mēs to nedarām par paldies."

"Visam jānotiek saskaņā ar to, kas solīts, kas izklāstīts [vienošanās] tekstā," uzsvēra Turcijas prezidents.

Pirmie 200 nelegālie imigranti no Grieķijas salām uz Turciju tika nosūtīti pirmdien.

   

LETA/Foto: AFP/LETA