Islāmiskā Bruneja pārsteidz ar dāmu lidotāju komandu
„Royal Brunei Airlines” dāmu komanda. “Tas parāda jaunajai paaudzei, ka jebkurus sapņus var piepildīt,” saka kapteine Šarifa Dzarena (pa kreisi).
Pasaulē
2016. gada 8. aprīlis, 05:59

Islāmiskā Bruneja pārsteidz ar dāmu lidotāju komandu

Jauns.lv

Lidmašīnas pilotu komanda pilnībā no sievietēm nav bieža parādība arī rietumvalstīs, bet tagad pasauli pārsteidz Brunejas dāmas – viņu vadītā lidmašīna nolaidās Saūda Arābijā, valstī, kur sievietēm aizliegts vadīt auto.

Šī ir pirmā „Royal Brunei Airlines” sieviešu ekipāža – musulmaņu valstī Borneo salā, kur par Ziemassvētku un citu „neislāmisku” svētku atklātu svinēšanu var nokļūt cietumā.

Viņu vadītais „Boeing 787 Dreamliner” veica reisu no Brunejas uz Džedahu ļoti konservatīvajā Saūda Arābijā, kur sievietes nedrīkst vienas ceļot un iziet no mājas bez vīra vai ģimenes vīrieša pavadības.

Šarifa Dzarena Surainija Sjueda Hašima pirms trim gadiem kļuva par pirmo sievieti lidmašīnas kapteini visā Dienvidaustrumāzijā. “Tas ir liels sasniegums. Tas reāli parāda jaunajai paaudzei un īpaši meitenēm, kas jebkurus sapņus var piepildīt,” toreiz laikrakstam „The Brunei Times” pauda jaunā pilote, kura apguva lidotprasmi Krenfīldā Anglijas austrumos. Turklāt lidsabiedrība nolēmusi pieņemt darbā vēl vairāk sieviešu.

Pasaulē pirmais dāmu komandas lidojums notika 1977. gadā – tas bija „British Air Ferries” reiss no Sauthendas Anglijas austrumu piekrastē uz Diseldorfu Vācijā. Pats neparastākais – tas bija čārterreiss ar augsta ranga pasažieri, toreizējo Saūda Arābijas karali. Kad viņš nolēma pagodināt ar savu uzmanību kabīni, viņa smiekli bija dzirdami līdz pat lidmašīnas astes galam.

Karalim dāmu komanda patika, un īpaši viņš uzjautrinājās par saviem ministriem, kuri kļuva bāli un lauzīja rokas bailēs, ka uzticējuši savas dzīvības sievietēm. Tolaik Saūda Arābija nebija tik konservatīva kā mūsdienās, situācija mainījās astoņdesmitajos gados, iztopot islāma ekstrēmistiem.

Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA