Pasaulē
2016. gada 8. aprīlis, 12:38

Florencē pošas būvēt megamošeju - esošajā islāmticīgie vairs nesatilpst

Jauns.lv

Ņemot vērā, ka Florences galvenā mošeja vairs nespēj uzņemt visus dievlūdzējus, pilsētas vadība cenšas atrast tiem jaunu lūgšanu vietu.

Toskānas reģiona pilsētas vadība ir solījusi atrast telpas "megamošejai" pilsētas vēsturiskajā centrā, kas spētu uzņemt musulmaņu kopienu, kuras lūgšanu vieta šobrīd atrodas ēkā, kas agrāk bija garāža.

Tā rezultātā daudzi musulmaņi esot lūgušies uz ielas.

"Tā ir diezgan šausmīga situācija, tas ir slikti mošejas tēlam un arī pilsētas tēlam," interneta vietnei "The Local" sacīja Florences imams Izedins Elzirs, pēc kura teiktā, Florencē dzīvo apmēram 30 000 musulmaņu.

Pašreizējā mošeja ir viena no trīs musulmaņu lūgšanu vietām Florencē un vienīgā pilsētas centrā.

Florences musulmaņu kopienas pārstāvji pirmdien tikās ar pilsētas domes līderiem, lai apspriestu mošejas pārcelšanu uz jaunām telpām. Dome ir solījusi atrast jaunās telpas mēneša laikā. Dome arī solījusi izskatīt iespēju uzbūvēt lielu islāma kultūras centru un pat 7000 kvadrātmetru lielu lūgšanu vietu.

Jau vēstīts, ka Itālijas Augstākā tiesa februārī atcēla Lombardijas reģiona "pretmošeju" likumu, tādā veidā atvieglojot iespējas tur būvēt islāmticīgo lūgšanu vietas.

Likums noteica, ka lūgšanu vietām ir jāiekļaujas "Lombardijas arhitektoniskajā ainavā" un to būvniecībai jāsaņem atļauja vietējos referendumos. Noteikumi arī paredzēja, ka attiecīgajai reliģijai ir jābūt valsts atzītai, bet islāms tāds nav.

Itālijas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pagājušā gada sākumā valstī bija 1,6 miljoni musulmaņu, 26,5% no tiem dzīvoja Lombardijā.

Lai arī Itālijā ir vairāk nekā 700 islāma lūgšanu vietu, valstī ir tikai sešas oficiālas mošejas.

LETA/Foto: Vida Press