foto: REUTERS
Viļņā ielu nosauc bojāgājušā Polijas prezidenta vārdā
Pasaulē
2018. gada 7. februāris, 22:04

Viļņā ielu nosauc bojāgājušā Polijas prezidenta vārdā

LETA

Viļņas pašvaldība trešdien nolēmusi nosaukt vienu no Lietuvas galvaspilsētas ielām 2010.gadā bojāgājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska vārdā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Leha Kačiņska iela atradīsies netālu no Viļņas pašvaldības ēkas. Šādu lēmumu vienbalsīgi atbalstījuši visi pašvaldības padomes locekļi.

Viļņas mērs Remiģijs Šimašus padomes sēdē uzsvēris Leha Kačiņska nopelnus labu attiecību uzturēšanā starp Lietuvu un Poliju.

"[Viņš] bija viens no mūsu labo, uz abpusēju cieņu balstīto kaimiņattiecību karognesējiem," uzsvēris mērs.

Viļņas valdošās partijas vēlējās, lai prezidenta Kačiņska piemiņa Viļņā tiktu iemūžināta līdz gaidāmajai tagadējā Polijas prezidenta Andžeja Dudas vizītei - paredzams, ka viņš pēc nepilnām divām nedēļām ieradīsies Viļņā uz Lietuvas simtgades svinībām.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl gandrīz 100 augsta ranga Polijas politiķu, militārpersonu un garīdznieku gāja bojā 2010.gada 10.aprīlī lidmašīnas katastrofā netālu no Smoļenskas Krievijā.

Lai gan Polijas un Krievijas izmeklētāji iepriekš atzinuši, ka aviokatastrofa notikusi pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles dēļ, Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka tā nebija negadījums. 2015.gada beigās pie varas Polijā nākot konservatīvajai valdībai, aviokatastrofas izmeklēšana tika atsākta.