Spānijas augstākā tiesa atzīst ūdeļu audzēšanu par nelikumīgu
Pašlaik Spānijā ir aptuveni 40-50 ūdeļu audzētavu, kurās katru gadu tiek izaudzēts ap 400 000 ūdeļu.
Pasaulē
2016. gada 8. aprīlis, 18:06

Spānijas augstākā tiesa atzīst ūdeļu audzēšanu par nelikumīgu

Jauns.lv

Spānijas augstākā tiesa ir atzinusi, ka Amerikas ūdeļu audzēšana valstī nav likumīga. Spriedums pieņemts šī gada martā, pārskatot 2013. gada regulas par invazīvām svešzemju sugām atbilstību 2007. gada dabas mantojuma un bioloģiskās daudzveidības likumam.

Spānijā 2007. gadā tika pieņemts likums par dabas mantojumu un bioloģisko daudzveidību, kas nosaka aizliegumu turēt īpašumā, transportēt un tirgoties ar invazīvo svešzemju sugu katalogā noteikto sugu dzīvniekiem, tostarp Amerikas ūdelēm. Savukārt 2013. gada Karaļa dekrēta papildnoteikumā norādīts, ka noteiktos apstākļos atļaujama dažu invazīvu sugu, tostarp Amerikas ūdeļu, izmantošana. Augstākā tiesa pēc vides aizsardzības organizāciju sūdzības izvērtējusi šos likumus un šī gada martā spriedusi, ka jau 2007. gadā Amerikas ūdeļu audzēšana bijusi aizliegta, tādējādi ar Karaļa dekrēta regulu nav iespējams ieviest jaunus izņēmumus.

Amerikas ūdeles Spānijā sāka audzēt 1958. gadā, pārsvarā valsts ziemeļrietumu un centrālajā daļā. Pašlaik valstī ir aptuveni 40-50 ūdeļu audzētavu, kurās katru gadu tiek izaudzēts ap 400 000 ūdeļu. Citas sugas, kas Spānijā tiek audzētas kažokādu ieguvei, ir sarkanā lapsa, ūdrs un šinšilla. 2011. gadā dzīvnieku aizsardzības organizācija “Animal Equality” publicēja videomateriālus ar cietsirdīgu ūdeļu nogalināšanu vienā no lielākajām Spānijas zvēraudzētavām, atklājot ka arī Spānijas audzētavās dzīvnieki tiek pakļauti lielām ciešanām.

Amerikas ūdele Eiropā ir invazīva suga, ko 20. gadsimta pirmajā pusē ieveduši zvēraudzētāji kažokādu ieguvei. No audzētavām izbēgušās ūdeles labi adaptējās vietējā vidē un savairojās lielos apjomos, izkonkurējot vietējās Eiropas ūdeles, kuras šobrīd Latvijā ir iekļautas Sarkanajā grāmatā. Arī citur Eiropā šī suga ir apdraudēta pamatā invazīvo Amerikas ūdeļu dēļ. Amerikas ūdeles ir labas mednieces, tās pārtiek no abiniekiem, zivīm, putniem un to olām, dažādu zīdītāju mazuļiem, tādējādi postot vietējo ekosistēmu.

Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock