Krievijā aizliedz spēli par padomju laika rindām pie veikaliem
Attēlā: sievietes Maskavā 1983.gadā stāv rindā pie apavu veikala – „izmestas” labas kurpes. Polijā radītā spēle ataino komunisma laika veikalus ar deficītu un rindām, bet Krievijā tā aizliegta.
Pasaulē
2016. gada 10. aprīlis, 06:09

Krievijā aizliedz spēli par padomju laika rindām pie veikaliem

Jauns.lv

Krievija visā nopietnībā aizliegusi Polijā radītu spēli, kas ataino padomju laikā ierasto rindā stāvēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mūsdienās kurnam, ja pie lielveikala kases jāgaida piecas minūtes. Pirms trīsdesmit un vairāk gadiem pierastas bija divu, trīs un pat četru stundu ilgas rindas pēc gaļas, desas, olām, degvīna. Vecrīgā labākās kafejnīcas durvis vēra sešos vakarā, un iekšā tika pacietīgākie, kas rindu ārpusē ieņēma stundu iepriekš.

Šīs situācijas „komunistu Monopolā” izspēlējis Polijas Nacionālās atmiņas institūts, radot spēli „Kolejka” jeb „Rinda”. Krievijas versija pārdošanā nonāca pērn novembrī, bet dažus mēnešus vēlāk patērētāju tiesību aizsardzības aģentūra „Rospotrebnadzor” Polijas firmai „TREFL” paziņoja – ja spēles vēsturisko saturu nemainīs, preci izņems no veikalu plauktiem. Poļi nepiekāpās, un „Rinda” Krievijā vairs nav nopērkama – ja nu tikai, kā senāk – „pa blatu”.

Krievi ir sašutuši par spēles pretpadomju raksturu, negatīvo attieksmi pret komunismu, informāciju, ka PSRS varmācīgi ieviesusi savu iekārtu Polijā.

Polijas Nacionālās atmiņas institūta izglītības departamenta vadītājs Andžejs Zavistovskis situāciju nosaucis par absurdu. Viņš secina, ka PSRS totalitārā režīma kritiku krievi uzskata par uzbrukumu mūsdienu Krievijai.

„Rinda” iznāca Polijā 2011. gadā piecās valodās. Mērķis ir iepazīstināt jauno paaudzi ar ikdienas dzīvi komunisma laika Polijā. Spēlētājiem jāiegādājas visas preces viņu iepirkšanās sarakstā piecos veikalos vai melnajā tirgū. Viņiem jāgaida, kad veikalā „izmetīs” produktus, un jāstāv rindā, kuru var apiet, izmantojot, piemēram, kartīti „māte ar bērnu”. Ironiskā kārtā spēle kļuva tik pieprasīta, ka pēc tās stāvēja rindas.

Kasjauns.lv /Foto: Vida Press