foto: AP/Scanpix/LETA
Spānija lūdz bloķēt Pudždemona atgriešanos Katalonijas premjera amatā
Pudždemons nav izslēdzis iespēju doties uz Barselonu, lai piedalītos parlamenta balsojumā, bet nav arī apstiprinājis, ka to darīs.
Pasaulē
2018. gada 26. janvāris, 18:55

Spānija lūdz bloķēt Pudždemona atgriešanos Katalonijas premjera amatā

LETA

Spānijas valdība piektdien lūgusi Konstitucionālo tiesu nobloķēt Katalonijas ekspremjera Karlesa Pudždemona centienus atgriezties reģiona līdera amatā, paziņojusi Spānijas vicepremjere Soraja Saensa de Santamarija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Katalonijas parlaments par jauno reģionālās valdības vadītāju gatavojas balsot otrdien.

Spānijas centrālā valdība uzskata, ka Pudždemons nevar ieņemt Katalonijas premjerministra amatu, jo Pudždemonam Spānijā izvirzītas apsūdzības par viņa lomu Katalonijas neatkarības centienos.

Pudždemona valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Uriols Žunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti ieguva absolūto vairākumu, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo parlamenta sasaukumu zaudēja divus mandātus, izcīnot 70 no 135 deputātu vietām. Visvairāk balsu tomēr izcīnīja centriski liberālā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi"), kas atbalsta Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā.

"Valdībai jāizmanto visi pieejamie līdzekļi, ko atļauj likumi un konstitūcija, lai pārliecinātos, ka bēglis nevar (..) kļūt par reģionālās valdības vadītāju," pēc paziņojuma par vēršanos Konstitucionālajā tiesā norādīja Santamarija.

Pudždemons reaģēja nekavējoties, tviterī paziņojot, ka centrālā valdība krīt panikā, saskaroties ar tautas gribu.

Pudždemons nav izslēdzis iespēju doties uz Barselonu, lai piedalītos parlamenta balsojumā, bet nav arī apstiprinājis, ka to darīs.

Spānijas valdības lēmums vērsties Konstitucionālajā tiesā ir pretrunā ar valdības augstākās konsultatīvās padomes ieteikumu to nedarīt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās