foto: AFP
Robotu atlaiž no darba pēc nepilnas nedēļas
Izslavētajam robotam "Pepper" darbā reālos apstākļos īsti neveicās.
Pasaulē
2018. gada 28. janvāris, 07:10

Robotu atlaiž no darba pēc nepilnas nedēļas

Kas Jauns Avīze

Iespējams, bažas, ka roboti atņems iztiku cilvēkiem, ir pārspīlētas – viens no elektroniskajiem darbarūķiem veikalā neizturēja pat nedēļu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Skotijas lielveikalu tīkla "Margiotta" vadība atlaidusi robotu "Pepper". Par Fabio nosauktajam robotam vajadzēja reklamēt preces un sniegt pircējiem informāciju par to izvietojumu veikalā. Sākumā robots uzjautrināja ar jokiem un piedāvājumu apskauties, bet kā konsultants bija nederīgs.

Pircēji sūdzējās, ka, jautāts, kur ir alus, Fabio tikai atbildējis, ka alkohola nodaļā, bet sieru ieteicis meklēt ledusskapī. Apkārtējā trokšņa dēļ robots nav labi dzirdējis un jautājumus vajadzēja atkārtot.

Pēc dažām dienām priekšniecība pārcēla robotu uz gaļas nodaļu ar tikai vienu uzdevumu – lai piedāvā pircējiem cūkgaļu. Tomēr Fabio veicās slikti, robots netika līdzi cilvēcisko kolēģu tempam, un pircēji no tā sāka izvairīties.

Lielveikalu tīkls nosūtījis Fabio uz Heriota-Vata universitāti Edinburgā, lai veic testus. Veikala darbinieki gan bija iemīlējuši savu neparasto kolēģi, un kāds pat apraudājās, kad robotu aizveda. Par vienu darba devēji var būt droši – šis darbinieks nesūdzēsies ne arodbiedrībai, ne Darba inspekcijai.

2016. gada aprīlī Ķīnas pilsētā Guandžou klientu sūdzību dēļ divu restorānu saimnieki atteicās no robotiem viesmīļiem. "Pepper" izstrādājusi Japānas firma "SoftBank Robotics" 2014. gadā kā pirmos robotus, kas uztver cilvēka emocijas un ar balsi un žestiem izrāda savas.