foto: Vida Press
Mirusi amerikāņu fantāzijas rakstniece Ursula Le Gvina
Ursula Le Gvina.
Pasaulē
2018. gada 24. janvāris, 08:35

Mirusi amerikāņu fantāzijas rakstniece Ursula Le Gvina

LETA

ASV fantāzijas un zinātniskās fantastikas rakstniece Ursula Le Gvina, kas ir viena no slavenākajām sievietēm šajā žanrā, ir mirusi 88 gadu vecumā, otrdien paziņoja viņas ģimene.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Le Gvina ir pazīstama galvenokārt ar romānu sēriju "Earthsea" ("Jūrzeme"), ko viņa sāka rakstīt pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās un kurā burvja māceklis cīnās pret ļaunuma spēkiem.

Šī sērija tapusi vairākus gadu desmitus pirms britu rakstnieces Džoannas Roulingas grāmatām par Hariju Poteru.

Viņa rakstījusi ne vien romānus, bet arī noveles, esejas, īsos stāstus, dzeju un grāmatas bērniem.

"Ursulas K. Gvinas ģimene ar dziļām skumjām paziņo par vinas mierīgo aiziešanu vakardienas (pirmdienas) pēcpusdienā," bija teikts īsā paziņojumā viņas tvitera kontā.

Amerikāņu šausmu romānu rakstnieks Stīvens Kings savā tvītā sēroja par Le Gvinu kā "vienu no dižajiem". "Ne tikai zinātniskās fantastikas rakstniece, [bet arī] literatūras ikona. Ar dievpalīgu uz galaktiku," novēlēja Kings.

Le Gvina piedzima un uzauga Kalifornijas štata Bērklijas pilsētā antropologa Alfrēda Krēbera un rakstnieces Teodoras Krēberes ģimenē.

Viņa studēja Kolumbijas Universitātē Ņujorkā un vēlāk arī Francijā, kur satika savu nākamo vīru vēsturnieku Čārliju Le Gvinu. Viņi apprecējās 1953.gadā, pārcēlās uz Oregonas štata Portlendas pilsētu, un ģimenē piedzima dēls un divas meitas.

Le Gvinas pirmais romāns "Rocannon's World" iznāca 1966.gadā, bet viņas pirmais veiksmīgais darbs bija 1969.gadā izdotais romāns "The Left Hand of Darkness" ("Tumsas kreisā roka"), kas ieguva vairākas balvas un pievienojās zinātniskās fantastikas klasikai. Šis romāns 2012.gadā tika publicēts latviešu tulkojumā.

Savos darbos par galaktiku sabiedrībām Le Gvina mēģināja pierādīt, ka nav pilnīgu un pastāvīgu risinājumu – ne teoloģijas, ne politikas, ne cilvēku zinātnes pagātnē vai nākotnē. Viņa arī izvirzīja jautājumus par dzimumu identitāti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās