foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pāvests Čīlē lūdz piedošanu par pedofilijas skandāliem, tiekas ar upuriem
Pāvesta vizīte Dienvidamerikā izraisījusi milzu interesi.
Pasaulē
2018. gada 17. janvāris, 07:23

Pāvests Čīlē lūdz piedošanu par pedofilijas skandāliem, tiekas ar upuriem

LETA

Romas pāvests Francisks otrdien Čīles apmeklējuma gaitā publiski lūdza piedošanu par priesteru pedofilijas skandāliem un pēc tam tikās ar nelielu upuru grupu, savukārt policija izklīdināja demonstrāciju netālu no pirmās publiskās mises viņa Dienvidamerikas vizītes laikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Romas pāvests ieradies Čīlē

Romas pāvests Francisks otrdien Čīles apmeklējuma gaitā publiski lūdza piedošanu par priesteru pedofilijas skandāliem un pēc tam tikās ar nelielu ...

gallery icon
59

"Stingri privātā" tikšanās ar pedofilijas upuriem notika Vatikāna apustuliskās nunciatūras (vēstniecības) ēkā Santjago, un tās laikā upuri "runāja par savām ciešanām ar pāvestu Francisku, kurš viņus uzklausīja, lūdza Dievu un raudāja kopā ar viņiem," paziņoja Vatikāns.

"Es nespēju izteikt sāpes un kaunu, ko es jūtu par nelabojamo ļaunumu, kuru bērniem nodarījuši daži baznīcas garīdznieki," pirms šīs tikšanās paziņoja 81 gadu vecais Francisks, solot nepieļaut šādu gadījumu atkārtošanos.

Francisks nāca klajā ar šiem izteikumiem, apmeklējot prezidentes Mišelas Bačeletas oficiālo rezidenci Monedas pili, un izpelnījās aplausus no svētceļniekiem, kuri vēroja viņu uz milzu ekrāniem O’Higinsa parkā, kur pāvests vēlāk noturēja brīvdabas misi apmēram 400 000 cilvēku.

Daļa čīliešu tomēr bija neapmierināti ar pāvesta vizīti, un šī parka tuvumā izcēlās sadursmes starp nemieru apspiešanas policiju un demonstrantiem. Policija no bruņuautomašīnām šāva ar ūdens lielgabaliem uz demonstrantiem un vairākus aizturēja.

Daudzi demonstranti skandēja "pedofilu līdzzinātāji", tuvojoties O’Higinsa parkam.

Kāds vīrietis pāvesta tērpā un divi citi cilvēki mūķeņu tērpos no tuvumā esošas ēkas balkona atritināja plakātu ar uzrakstu "Francisks, pedofilu noziegumu līdzzinātājs".

Augusto Pinočeta militārās diktatūras laikā no 1973. līdz 1990.gadam Romas katoļu baznīca Čīlē tika apbrīnota par tās lomu cilvēktiesību aizstāvēšanā, bet tagad Čīle ir viskritiskāk pret Vatikānu noskaņotā Latīņamerikas valsts.

Francisks, kura vizīte Čīlē sākās pirmdienas vakarā un ilgs līdz ceturtdienai, apmeklē šo valsti pirmoreiz kopš stāšanās pāvesta amatā. Viņa vizīti ir aizēnojis ziņojums par pedofiliju vietējā katoļu baznīcā un par to, ka viņa iecelts bīskaps slēpis Čīles ievērojamāko pedofilijas skandālu.

ASV bāzētā nevalstiskā organizācija "Bishop Accountability" pirms šīs vizītes paziņoja, ka Čīlē gandrīz 80 katoļu garīdznieki ir apsūdzēti bērnu seksuālā izmantošanā kopš 2000.gada.

Daži upuri uzskata, ka pāvesta lūgums pēc piedošanas nav pietiekams.

"Mums ir vajadzīgas konkrētas darbības, kuras pāvests nav veicis Čīles baznīcā," paziņoja laju apvienības Osorno pilsētā preses sekretārs Huans Karloss Klarets.

Šī laju apvienība pieprasa, lai Francisks atceltu Osorno bīskapu Huanu Barrosu, kuru viņš iecēla 2015.gadā, neraugoties uz Barrosa saistību ar nežēlastībā kritušu priesteri pedofilu Fernando Karadimu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau ziņots, ka Čīles galvaspilsētā pagājušonedēļ četras dienas pirms Franciska vizītes notika uzbrukumi vismaz trim baznīcām.