foto: EPA/LETA
EP deputāti pārliecināti, ka "Brexit" sarunu sarežģītākā daļa vēl tikai priekšā
Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.
Pasaulē
2018. gada 16. janvāris, 15:50

EP deputāti pārliecināti, ka "Brexit" sarunu sarežģītākā daļa vēl tikai priekšā

LETA

Sarunās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) panākts progress, taču sarunu sarežģītākā daļa vēl ir priekšā, uzskata virkne Eiropas Parlamenta (EP) deputātu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, EP deputāti otrdien debatēs ar Eiropadomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru brīdināja Lielbritānijas valdību, ka pārejas perioda vienošanās nav pašsaprotama un netiks panākta automātiski. Viņi uzsvēra, ka vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos būtu jāpanāk pēc iespējas ātrāk.

Lielbritānijas valdība tika aicināta skaidri definēt valsts un ES attiecību vēlamo modeli, izvairoties no diskusijām par, piemēram, pasu krāsu, ko valsts jau iepriekš varēja noteikt pati. Vairāki EP deputāti norādīja, ka jebkurš attiecību modelis būs sliktāka izvēle nekā dalība ES.

Citi EP deputāti uzsvēra, ka ES un Lielbritāniju gaida saspringtas sarunas, jo visas iesaistītās puses vēlas panākt iedzīvotājiem labāko risinājumu. EP "Brexit" sarunu koordinators Gijs Ferhoštads sacīja, ka nepieciešamas garantijas attiecībā uz ES pilsoņu dzīvesvietu reģistrācijas procesu Lielbritānijā. Viņš uzsvēra, ka Lielbritānijas piedāvātajiem noteikumiem par uzturēšanās statusu nevajadzētu stāties spēkā pirms pārejas perioda beigām.

EP deputāti arī atzinīgi novērtēja dalībvalstu līderu decembra tikšanās laikā spertos soļus ceļā uz aktīvāku sadarbību aizsardzības jomā, uzsvēra nepieciešamību veikt reformas eirozonā, kā arī aicināja īstenot vairāk pasākumu ES līmenī, lai mazinātu migrācijas radītos izaicinājumus un jauniešu bezdarbu.

Jau ziņots, ka Tusks otrdien aicinājis Lielbritāniju mainīt savu lēmumu par izstāšanos no ES.

Tusks norādīja, ka gadījumā, ja "Apvienotās Karalistes valdība turēsies pie sava lēmuma aiziet, "Breksits" ar visām tā negatīvajām sekām nākamā gada martā kļūs par realitāti, ja vien mūsu britu draugi nemainīs savu noskaņojumu".

Uzrunājot EP deputātus, Tusks uzsvēra, ka "mēs šeit kontinentā neesam mainījuši savas domas. Mūsu sirdis joprojām jums ir atvērtas".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās