"Uzpeldējuši" dokumenti stāsta par attiecību vēsturi starp Klintoniem un Donaldu Trampu
Tramps un Klintoni agrāk bijuši labās attiecībās, atklāj dokumenti. Tagad Tramps ar Hilariju ir sīvākie konkurenti cīņā par ASV prezidenta krēslu.
Pasaulē
2016. gada 13. aprīlis, 10:01

"Uzpeldējuši" dokumenti stāsta par attiecību vēsturi starp Klintoniem un Donaldu Trampu

Jauns.lv

ASV Demokrātu un Republikāņu partiju vadošie pretendenti uz cīņu par Balto namu Hilarija Klintone un Donalds Tramps, kas tagad nesaudzīgi viens otru kritizē, agrāk bijuši labās attiecībās, liecina otrdien publiskotie dokumenti.

450 lappuses dokumentu, kurus publiskojusi Klintona bibliotēka, liecina, ka Klintones vīrs bijušais ASV prezidents Bils Klintons pazinis Trampu jau pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad Trampa vārds parādījies vairākos Baltā nama memorandos.

Kādā 1995.gada dokumentā uzskaitīts pusducis Baltā nama pieņemšanu, pusdienu un citu pasākumu, uz kuriem bijis uzaicināts arī Tramps.

1996.gada jūnijā Bila Klintona personiskā sekretāre nosūtījusi e-pastu kādam Baltā nama darbiniekam ar jautājumu, vai Trampu vajadzētu apsveikt 50.dzimšanas dienā.

Trīs dienas vēlāk doma par apsveikuma nosūtīšanu tika atmesta.

Vēl vienas Trampam adresētas vēstules uzmetums tika atmests 2000.gadā.

Tā paša gada jūnijā Klintons piedalījās foto sesijā kopā ar Trampu viņa debesskrāpī Trampa tornī, kur prezidents apmeklēja labdarības pasākumu.

Dokumentu vidū ir arī kopija titullapai no Trampa grāmatas "The Art of the Deal", kas parakstīta kādam Baltā nama darbiniekam.

Bibliotēka publiskoja dokumentus, atbildot uz interneta mediju uzņēmuma "Buzzfeed" prasību, kas bija pamatota ar Informācijas brīvības likumu.

Lai gan dokumenti neko pārsteidzošu jaunu nav atklājuši, tie liecina, ka Baltais nams sekojis līdzi Trampa aktivitātēm 1999.gadā pirms prezidenta vēlēšanām.

Vienā no memorandiem Klintonam sniegtas rekomendācijas, gatavojoties televīzijas intervijā atbildēt uz jautājumiem par Trampa un citu slavenību kandidātu kampaņām.

Klintonam tika ieteikts norādīt, ka tā nav pirmā reize, kad cilvēki no izklaides industrijas vēlas kandidēt uz prezidenta amatu un ka viņi var to brīvi darīt, bet politiskais process izsijās graudus no pelavām.

Tramps toreiz apsvēra iespēju pretendēt uz republikāņu nomināciju, bet vēlāk no šīs domas atteicās.

Turpretī tagad Tramps ir vadošais republikāņu pretendents un nav skopojies ar Klintonei veltīto kritiku.

Viņš nodēvējis bijušo ASV pirmo lēdiju par "pilnīgu katastrofu", savukārt Klintone paziņojusi, ka ekscentriskais miljardieris ir bīstams.

Taču vēl 2005.gadā Tramps uzaicināja Klintonus uz savām trešajām kāzām Floridā.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA/EPA