Krievu miljardieris un Hokings plāno kosmosa misiju uz Centauru Alfu. FOTO
Krievu miljardieris Jurijs Milners un slavenais britu fiziķis un matemātiķis Stīvens Hokings.
Pasaulē
2016. gada 13. aprīlis, 11:52

Krievu miljardieris un Hokings plāno kosmosa misiju uz Centauru Alfu. FOTO

Jauns.lv

Krievu miljardieris Jurijs Milners un slavenais britu fiziķis un matemātiķis Stīvens Hokings plāno kosmosa misiju uz Zemei tuvāko zvaigžņu sistēmu Centauru Alfu, otrdien paziņojuši abi entuziasti.

Ar viņu iniciatīvu izveidota zinātnieku komanda "Breakthrough Starshot", kas plāno radīt ārkārtīgi kompaktu un vieglu kosmosa kuģi jeb "nanokuģu" floti nosūtīšanai uz Centauru Alfu, kas atrodas 4,37 gaismas gadu attālumā no Zemes.

Plānots, ka jaunie kosmosa kuģi pēc pabeigšanas nebūs lielāki par mobilajiem telefoniem un spēs sasniegt Centauru Alfu aptuveni 20 gadu laikā.

Šobrīd ātrākajam kosmosa kuģim būtu nepieciešami aptuveni 30 000 gadu.

"Ceļošana kosmosā, kā mēs zinām, ir lēna. Kā lai mēs pārvietojamies ātrāk un kā lai nokļūstam tālāk? Kā lai mēs panākam šo lielo izrāvienu?" preses konferencē Ņujorkā jautāja Milners, kurš sākotnēji plāno atvēlēt projektam 100 miljonus dolāru.

Viņš atklāja, ka jaunie kosmosa kuģi, cerams, spēs ceļot kosmosā ar ātrumu 60 000 kilometru sekundē.

Kosmosa kuģi, kuriem būs mikroskopiskas buras, tiks novadīti uz galamērķi ar milzīgu lāzeru, izveidojot sava veida "starpzvaigžņu burulaivu", paziņoja Milners, vienlaikus brīdinot, ka, līdzīgi kā visos šādos projektos, pastāv milzīgas tehnoloģiju problēmas, kas vēl ir jāatrisina.

Aplēsts, ka kopējās projekta izmaksas varētu sasniegt desmit miljardus dolāru.

Projektu valdi veidos Milners, Hokings un sociālā tīkla "Facebook" dibinātājs Marks Cukerbergs.

LETA/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA