Polijā piemin padomju režīma asinspirti - Katiņas mežā nogalinātos poļu virsniekus. FOTO
Tieši 13.aprīlī 1943.gadā Berlīnē tika publiskota informācija par Katiņas mežā uzieto masu kapu, kurā bija apglabāti padomju režīma nogalinātie poļu virsnieki.
Pasaulē
2016. gada 13. aprīlis, 18:48

Polijā piemin padomju režīma asinspirti - Katiņas mežā nogalinātos poļu virsniekus. FOTO

Jauns.lv

Polijā un daudzviet visā pasaulē trešdien piemin Katiņas traģēdijas upurus. Tieši 13.aprīlī 1943.gadā Berlīnē tika publiskota informācija par Katiņas mežā uzieto masu kapu, kurā bija apglabāti padomju režīma nogalinātie poļu virsnieki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Datumi, kas skar informācijas publiskošanu par Katiņas noziegumu, ir dažādi. Tomēr mūsu vidē bija pieņemts 13.aprīlis, pat tad, kad par šo noziegumu nedrīkstēja runāt," sacīja Katiņas ģimeņu fonda priekšsēdētāja Izabella Sariuša-Skompska.

"Ilgi turpinājās diskusijas par to, kuru dienu izraudzīties šim simboliskajam datumam. Mēs nolēmām, ka 13.aprīlis, kad Berlīne paziņoja par kapu atrašanu, ir visizplatītākais datums," viņa paskaidroja.

"Šī izvēle, protams, raisa diskusijas - var likties dīvaini, ka mēs atzīmējam dienu, kad par slepkavībām paziņoja tieši vācieši," atzina fonda vadītāja.

"Vēlāk šis datums nostiprinājās gadījuma pēc. Tieši 1990.gada 13.aprīlī aģentūra TASS paziņoja, ka krievi ir atzinušies Katiņas noziegumā," piebilda Sariuša-Skompska.

13.aprīlī Katiņas nozieguma upuru ģimenēs "klusumā un vientulībā" tiek pieminēta "diena, kad cilvēki pilnībā zaudēja cerību, ka viņu tuvinieki ir dzīvi", viņa sacīja.

"Vienlaikus tas ir sākums Katiņas meliem, jo pēc 1943.gada aprīļa nāca padomju okupācija, kas paziņoja, ka poļu virsnieku nošaušana ir vācu provokācija," uzsvēra Sariuša-Skompska.

Katiņas noziegums notika pēc Padomju Savienības iebrukuma Polijā 1939.gada 17.septembrī, kad padomju gūstā nonāca 15 tūkstoši poļu virsnieku.

PSRS diktators Josifs Staļins lēmumu par viņu nošaušanu pieņēma 1940.gada 5.martā. 1940.gada pavasarī PSRS iekšējā drošības dienesta NKVD darbinieki nošāva aptuveni 22 000 poļu.

Slaktiņš Katiņas mežā (dokumentāli foto) - video: Kadrs no poļu kino vecmeistara Andžeja Vajdas mākslas filmas "Katiņa" - video:
LETA/Foto: EPA/LETA