Pasaulē
2016. gada 13. aprīlis, 20:58

Brazīlija palaidīs brīvībā ģenētiski modificētus odus cīņai pret Zikas vīrusu

Jauns.lv

Brazīlija uz laiku palaidīs brīvībā ģenētiski modificētus odus, lai samazinātu sugas “Aedes aegypti” odu populāciju, kas pārnēsā Zikas vīrusu, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra “Sjiņhua”, atsaucoties uz Brazīlijas veselības iestādēm.

Brazīlijas Nacionālā veselības uzraudzības aģentūra (ANVISA) otrdien paziņoja, ka piešķirs ASV sintētiskās bioloģijas kompānijas “Intrexon” Lielbritānijas meitsabiedrībai “Oxitec” īpašu atļauju palaist brīvībā transgēniskos odus OX513A, jo testos ar tiem dažviet ir gūti apmierinoši rezultāti Zikas vīrusa apkarošanā.

ANVISA paziņojumā presei apliecināja, ka tā izveidos regulējošu ietvaru, lai noteikti novērtētu šos ģenētiskās modifikācijas produktus un arī citus, kas vēl tiek izstrādāti.  

"Tas ietver tehnoloģiju, kas ir inovatīva un atšķirīga no visiem pārējiem līdz šim regulētajiem produktiem,” teikts aģentūras paziņojumā presei.

Brazīlijas Nacionālā tehniskā biodrošības komisija (“CTNBio”) atļāva izmantot šos ģenētiski modificētos kukaiņus, uzskatot tos par tehnoloģiski nekaitīgiem.

Ģenētiski modificētie odi ir radīti laboratorijā, kur odu “Aedes aegypti” oliņās tika veikta DNS mikroinjekcija ar diviem gēniem. Viens no injicētajiem gēniem ražo proteīnu, kas traucē odu pēcnācējiem sasniegt pieauguša oda vecumu,   bet otrs dod iespēju tos identificēt zināmā apgaismojumā.

Daži transgēnisko odu tēviņi iepriekš bija palaisti dabā kāda testa laikā. Ir gaidāms, ka tie sapārosies ar odu “Aedes aegypti” mātītēm un šīs pārošanās rezultātā dzimušie odi nobeigsies, nekļūdami pieauguši.

 “Aedes” ģints odu pārnēsātais Zikas vīruss lielākoties nav bīstams dzīvībai, bet ar šo saslimšanu tiek saistīti aizvien biežāki gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm. Pret Zikas  vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Zikas vīruss ir izplatījies visos 27 Brazīlijas štatos, sevišķi valsts ziemeļaustrumos. Brazīlijas valdība pērn novembrī izsludināja ārkārtas stāvokli un nosūtīja karavīrus “Aedes aegypti” iespējamas vairošanās vietu atrašanai un iznīcināšanai.

Biežākie vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

BNS/Foto: Reuters/Scanpix/LETA