foto: AFP/Scanpix/LETA
Protestos Irānā dzīvību zaudējuši 2 cilvēki
Irānas varas iestādes ziņo, ka policija, karavīri vai drošības spēki protestos uz cilvēkiem neizšāva nevienu lodi.
Pasaulē
2017. gada 31. decembris, 11:28

Protestos Irānā dzīvību zaudējuši 2 cilvēki

LETA

Protestos Irānas rietumu pilsētā Dorūdā zaudējuši dzīvību divi cilvēki, svētdien paziņojis Lorestānas provinces gubernatora vietnieks Habibolla Hodžastepurs, kurš arī uzsvēris, ka drošības spēki neesot šāvuši uz cilvēkiem.

Vardarbīgi protesti Irānā pret valdošo islāma režīmu

Protesti sākās ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā un sākumā bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien ...

gallery icon
20

"Sestdienas vakarā Dorudā notika nelikumīgi protesti, un, atsaucoties naidīgu grupējumu aicinājumiem, cilvēki izgāja ielās, un izcēlās sadursmes," Irānas valsts televīzijai sacīja Hodžastepurs.

"Diemžēl šajās sadursmēs divi Dorudas iedzīvotāji zaudēja dzīvību," viņš teica un uzsvēra, ka "šajās sadursmēs policija, karavīri vai drošības spēki uz cilvēkiem neizšāva nevienu lodi".

"Bija domāts, ka protesti beigsies mierīgi, taču atsevišķu cilvēku un grupu klātbūtnes dēļ diemžēl notika tas, kas notika, un tas izraisīja divu cilvēku bojāeju".

foto: AFP/Scanpix/LETA
Irānas varas iestādes ziņo, ka policija, karavīri vai drošības spēki protestos uz cilvēkiem neizšāva nevienu lodi.

Irānas Revolucionārās gvardes paziņojumā notikušajā vainoti "ar medību un militārajiem ieročiem bruņoti cilvēki", kas "iekļuvuši starp protestētājiem un sākuši bez mērķēšanas šaut uz pūli un gubernatora biroja ēku". Nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, piebilsts Revolucionārās gvardes paziņojumā.

Jau ziņots, ka Irānā sestdien trešo dienu turpinājās protesti, kas sākumā bija vērsti pret dārdzību un bezdarbu, bet drīz pārauga protestos pret valdošo islāma režīmu.

Demonstranti sestdien uzbruka pašvaldības ēkai galvaspilsētā Teherānā, apgāza policijas automobili un dedzināja Irānas karogu, neraugoties uz valdības brīdinājumiem nepiedalīties "nelikumīgos saietos".

Simtiem cilvēku Teherānas Universitātes rajonā izgāja ielās, bloķējot satiksmi un izkliedzot saukļus pret režīmu. Universitātes ieeju tomēr kontrolēja simtiem valdības piekritēju, saucot "Nāvi musinātājiem".

Saskaņā ar nepārbaudītiem videoierakstiem sociālajos medijos tūkstošiem cilvēku devās gājienos Horramābadas, Zandžānas un Ahvāzas pilsētās. Savukārt videomateriālos no Dorūdas redzams, kā cauri pūlim tiek nesti asiņojoši cilvēki.

Protesti sākās ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā un sākumā bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanēja pat saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979.gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Tēmas