foto: Ekrānuzņēmums
Pudždemons aicina Spāniju pieņemt Katalonijas vēlēšanu rezultātus
Pudždemons uzstāja, ka viņš vēl arvien ir Katalonijas "leģitīmais" līderis.
Pasaulē
2017. gada 31. decembris, 08:30

Pudždemons aicina Spāniju pieņemt Katalonijas vēlēšanu rezultātus

LETA

Bijušais Katalonijas reģiona prezidents (valdības vadītājs) Karless Pudždemons sestdien pieprasīja atjaunot viņa valdību, kuru Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida pēc reģionālā parlamenta nobalsošanas par Katalonijas neatkarības pasludināšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Es kā prezidents pieprasu, lai Spānijas valdība un tie, kas to atbalsta ... atdotu visu, ko tie atsavinājuši katalāņiem bez viņu teikšanas," Pudždemons sacīja savā trimdas vietā Briselē, aicinot Madridi "politiski vest sarunas".

Pudždemona valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

foto: Ekrānuzņēmums
Pudždemons uzstāja, ka viņš vēl arvien ir Katalonijas "leģitīmais" līderis.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, tostarp vicepremjers Uriols Žunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti ieguva absolūto vairākumu, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo parlamenta sasaukumu zaudēja divus mandātus, izcīnot 70 no 135 deputātu vietām. Visvairāk balsu tomēr izcīnīja centriski liberālā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi"), kas atbalsta Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā.

Pudždemons piedalījās šo vēlēšanu kampaņā, atrodoties Briselē.

Pudždemons septiņas minūtes garā audioierakstā uzstāja, ka viņš vēl arvien ir Katalonijas "leģitīmais" līderis un ka vēlētāji ir parādījuši sevi kā "demokrātiski nobriedušus, iegūstot tiesības veidot brīvu vīriešu un sieviešu republiku".

"Vēlēšanu urna ir runājusi," sacīja Pudždemons, paužot cerību, ka vēlēšanu iznākums var stimulēt virzību uz "dialogu un sarunām".

"Ko Rahojs gaida, lai akceptētu šos rezultātus?"

Pudždemona padomnieki pašreiz pēta, vai Pudždemons var kandidēt uz reģiona premjera amatu no Beļģijas.

Rahojs piektdien nodēvēja par "absurdu" ideju, ka Pudždemons varētu pārvaldīt reģionu no Beļģijas. Rahojam piekrita "Ciudadanos" reģionālā līdere Katalonijā Inesa Arrimadasa.

"Pudždemons uzskata, ka viņš var būt reģiona izpildvaras prezidents ar interneta un "Whatsapp" starpniecību," sacīja Arrimadasa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās