Krievija dusmīga uz Zviedriju par seriāla "Okupācija" demonstrēšanu. VIDEO
"Lai arī mākslas darba autors bauda mākslinieciskās izpausmes brīvību, tam nevajadzētu radīt bailes, kā arī pretkrieviskus mītus un aizspriedumus," teikts Krievijas vēstniecības paziņojumā. Attēlā kadrs no seriāla.
Pasaulē
2016. gada 14. aprīlis, 13:33

Krievija dusmīga uz Zviedriju par seriāla "Okupācija" demonstrēšanu. VIDEO

Jauns.lv

Krievija nopēlusi Zviedriju par televīzijas seriāla demonstrēšanu, kurā attēlots Krievijas iebrukums Norvēģijā.

Seriāls "Occupied" ("Okupācija") balstīts uz kriminālromānu autora Jū Nesbē radītu sižetu, kurā Krievija pēc Eiropas Savienības (ES) rīkojuma okupē Norvēģiju pēc tam, kad dabai draudzīgi noskaņota valdība pielikusi punktu naftas ieguvei.

Rudenī seriālu sāka izrādīt Norvēģijas telekanālā TV2, bet šonedēļ to sāka demonstrēt Zviedrijas televīzijā.

Krievijas vēstniecība Stokholmā savā "Facebook" kontā publicējusi dusmīgu ziņojumu par seriālu.

"Lai arī mākslas darba autors bauda mākslinieciskās izpausmes brīvību, tam nevajadzētu radīt bailes, kā arī pretkrieviskus mītus un aizspriedumus," teikts vēstniecības paziņojumā. "Mēs ceram, ka zinātkārie un prasīgie zviedru skatītāji, kuri pārzina vēsturi, adekvāti novērtēs mēģinājumu nepatiesi parādīt Krieviju kā ļaunu un bīstamu kaimiņu."

Pagājušā gada vasarā iznāca seriāla reklāmas rullītis. Krievija sūdzējās par mēģinājumu pataisīt valsti "par agresoru" un skandināvu skatītāju baidīšanu ar "neeksistējošiem draudiem no Austrumiem".

Zviedrijas televīzijas kanāla SVT pārstāvis Kristians Vikanders aizstāvēja lēmumu izrādīt seriālu.

"Seriālā ir vēl daudz kā cita," viņš uzsvēra. "Tajā attēlots iespējams nākotnes scenārijs, kurā Eiropas Savienība piedzīvo krīzi, un tas ietekmē visas pārējās valstis. Protams, ka šāds sižets izsauks gan kritiku, gan emocijas, un tā tam vajadzētu būt. Mūsu misija ir komentēt notiekošo un radīt diskusijas."

Norvēģijas, Zviedrijas un Dānijas drošības dienesti iespējamo Krievijas agresiju ierindo starp lielākajiem draudiem valstu drošībai.

Seriāla "Okupācija" reklāmas treileris - video: LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video