Otto Ozols Spānijas premjeru salīdzina ar Hitleru
Pasaulē
2017. gada 22. decembris, 16:33

Otto Ozols Spānijas premjeru salīdzina ar Hitleru

Kasjauns.lv

"Šobrīd Rahojs ir nobīdījis malā visas sarunas par paša partijas korupciju, neveiksmēm, viņš ir mobilizējis visus šos spāņus naidā pret demonizētajiem katalāņiem. Šis ir ļoti bīstams precedents Eiropā. Hitlers darīja to pašu – viņš koncentrēja savu varu, mobilizēja vāciešu nāciju, demonizēja vienu tautu, sistēmiski apmeloja," publicists Otto Ozols apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Globuss", komentējot nupat notikušās Katalonijas reģionālās vēlēšanas un konfliktu starp Katalonijas un Spānijas vadību kopumā.

Ozols norādīja, ka, runājot ar katalāņiem, atklājis, ka Spānijas premjers Marjano Rahojs mēģina mobilizēt Spāniju, viešot naidu pret katalāņiem: “Es pašiem katalāņiem jautāju, kāpēc Madride ir tik brutāli agresīva. Viņi saka, ka Rahojs mēģina mobilizēt nāciju uz naida pamata. Viņš mēģina savākt kopā Spāniju, pretstatot visu šo impēriju pret vienu tautu, demonizējot viņu.”

Viņš šādu taktiku salīdzināja ar to, ko kādreiz darīja Hitlers un tagad dara Putins. “Šis naids kā mobilizējošais faktors ir tas pats, ko dara Putins. Viņš mobilizēja savu autoritāro varu naidā pret ukraiņiem. Hitlers arī darīja to pašu – viņš koncentrēja savu varu, mobilizēja vāciešu nāciju, demonizēja vienu tautu, sistēmiski apmeloja,” atgādināja Ozols.

Ozols ir neizpratnē par to, kāpēc Spānijas valdības pārstāvji izmanto tik agresīvu retoriku. Viņš uzskata, ka tas ir tuvredzīgi. “Mēs visi to uzskatām par Madrides muļķību vai tuvredzību, vai agresivitāti, ka viņi dedzina visus tiltus, viņi vēršas burtiski ar naidu. Mums tas liekas tuvredzīgi un nesaprotami. Normāli politiķi vienmēr mēģinātu atstāt kaut mazāko spraugu dialogam un uzrunāt otru pusi, veidot sabalansētu retoriku. Bet viņiem ir šausmīgi agresīva retorika,” skaidroja Ozols.

Viņš sacīja, ka tas, ka gan Rahojs, gan Spānijas karalis ir kategoriski pret jebkāda dialoga veidošanu, ir acīmredzams. “Piemēram, vēl pirms neatkarības pasludināšanas Rahojs uzstājās Spānijas parlamentā, un šajā runā nebija neviens vārds uz samierināšanos, nebija pat mazākais pussolis, kas būtu labvēlīgs pret katalāņiem. Spānijas karalis arī, toreiz uzrunājot katalāņus un visu Spāniju… Nebija neviena līdzjūtīga vārda! Viņi burtiski dedzina jelkādus tiltus uz jelkādu dialogu,” sašutis sacīja Ozols.