Obama neplāno zvanīt Putinam saistībā ar Krievijas bumbvedēju incidentu
Obama neplāno zvanīt Putinam pēc Krievijas bumbvedēju pārlidojuma ASV karakuģim.
Pasaulē
2016. gada 15. aprīlis, 08:40

Obama neplāno zvanīt Putinam saistībā ar Krievijas bumbvedēju incidentu

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama neplāno zvanīt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam saistībā ar Krievijas bumbvedēju pārlidojumu ASV karakuģim Baltijas jūrā, paziņoja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests.

"Es, protams, neizslēgtu telefonsarunas starp prezidentiem iespējamību šajā momentā. Tomēr, ja telefonsaruna notiks, tā nebūs tieša atbilde uz šo incidentu,” žurnālistiem ceturtdien sacīja Ērnests.

Viņš uzsvēra, ka žurnālistiem tiks paziņots, ja Obamas darba grafikā būs kāds telefona zvans.

Jau ziņots, ka Krievijas bumbvedēji “Su-24” pirmdien un otrdien zemā augstumā pārlidojuši ASV Jūras spēku vadāmo raķešu eskadras mīnu kuģim "Donald Cook" Baltijas jūrā deviņu metru attālumā no tā.

ASV armija informēja, ka incidents notika starptautiskajos ūdeņos Baltijas jūrā apmēram 70 jūras jūdžu attālumā no Krievijas Kaļiņingradas apgabala. Kuģis devās uz Klaipēdu, un uz tā atradās Polijas helikopters, kas tika sagatavots mācību lidojumam.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien paziņoja, ka šie pārlidojumi bija "bīstami un neprofesionāli".

NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Petrs Pavels ceturtdien Rīgā žurnālistiem sacīja, ka Krievijas bumbvedēju pārlidojums pār ASV Jūras spēku kuģi Baltijas jūrā ir pret NATO valstīm vērsta provokācija.

Lietuvas politiķi nodēvēja Krievijas bumbvedēja manevrus virs ASV Jūras spēku kuģa Baltijas jūrā par huligānismu un provokāciju, bet premjerministrs Aļģirds Butkevičs paziņoja, ka uz incidentu vispirms ir jāreaģē ASV.

Kuģa "Donald Cook" komandieris Čārlzs Hemptons ceturtdien Klaipēdā paziņoja, ka Krievijas bumbvedēja pārlidojumi netālu no ASV Jūras spēku kuģa Baltijas jūrā neatbilst starptautiskajiem standartiem.

"Tas neatbilst armijas profesionālajām normām starptautiskajos ūdeņos un starptautiskajā gaisa telpā," Hemptons teica žurnālistiem uz kuģa klāja pēc tam, kad tas iegāja Klaipēdas ostā.

Komandieris norādīja, ka ASV puse pamanīja Krievijas bumbvedēju "Su-24" vairāku jūras jūdžu attālumā, un tādi incidenti atbilst scenārijiem, kuriem apkalpe ir gatavojusies un apmācīta.

Hemptons vairākkārt uzsvēra, ka ASV valdības paustie iebildumi pret tādu Krievijas rīcību ir drošības, nevis baiļu dēļ.

"ASV valdības, ASV Jūras spēku iebildumi par Krievijas armijas rīcību nav par bailēm, bet par drošu un profesionālu rīcību," viņš teica.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās lidmašīnas ir ievērojušas visus drošības pasākumus.

Krievijas armijas lidmašīnas bīstami zemā augstumā pārlido ASV eskadras mīnu kuģim - video:


LETA/Foto: Vida Press