Krimas tatāru līderis Džemiļevs prognozē Krievijas sairšanu pēc padomju scenārija
Krimas tatāru līderis Džemiļevs: "Notiek tieši tas pats kas padomju varas laikā – nacionālās kustības tika aizliegtas, mūs pasludināja par pretpadomju cilvēkiem, ekstrēmistiem, kuri grauj padomju realitāti. Tomēr nacionālās kustības darbojās, bet PSRS beidza eksistēt. Tas pats notiks arī ar Krievijas Federāciju."
Pasaulē
2016. gada 15. aprīlis, 11:00

Krimas tatāru līderis Džemiļevs prognozē Krievijas sairšanu pēc padomju scenārija

Jauns.lv

Krievija sairs nacionālo kustību aizliegšanas dēļ tāpat, kā tas notika ar Padomju savienību, prognozē Krimas tatāru nacionālās kustības līderis, Ukrainas prezidenta pilnvarotais Krimas tatāru jautājumos Mustafa Džemiļevs intervijā Ukrainas interneta medijam “Gordon”.

Džemiļevs, kurš padomju laikā bijis disidents un politieslodzītais, intervijā pauda uzskatu, ka Krimas tatāru Medžlisa darbības apturēšana atgādina padomju varas darbības, aizliedzot nacionālās kustības.

“Notiek tieši tas pats kas padomju varas laikā – nacionālās kustības tika aizliegtas, mūs pasludināja par pretpadomju cilvēkiem, ekstrēmistiem, kuri grauj padomju realitāti. Tomēr nacionālās kustības darbojās, bet PSRS beidza eksistēt. Tas pats notiks arī ar Krievijas Federāciju,” sacīja Džemiļevs.

Viņš pauda uzskatu, ka Krievijas varas iestādes baidās no Medžlisa tā popularitātes Krimā dēļ, tāpēc aizliegušas šīs organizācijas darbību.

Viņš sacīja, ka “šodien praktiski visa Krimas tatāru tauta atbalsta Medžlisu”. “Domāju, ka atbalsts ir 98% līmenī. Pat Krimā dzīvojošie krievi saka: ”Visa cerība tagad ir uz jums, Krimas tatāriem.” Tāpēc, protams, pussalas okupācijas iestādes baidās,” teica Džemiļevs.

Viņš arī atzīmēja, ka Medžlisa darbības apturēšana ir Krievijas Kriminālprocesuālā kodeksa pārkāpums.

“Medžliss viņus tā biedē, ka viņi pārkāpj paši savas procesuālās normas. Viņu Kriminālprocesuālajā kodeksā nav tādas normas – apturēt organizācijas darbību līdz tiesai. Tomēr bailes, redzams, ir tik lielas, ka viņi rīkojās pat šādi. Neuzskatu, ka tas ir saprātīgi – gluži pretēji, tas parāda viņu vājumu,” secināja Džemiļevs.

Jau ziņots, ka Krievijas Federācijas starptautiski neatzītā subjekta Krimas republikas prokurore Natālija Poklonska trešdien apturēja Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa darbību.

"Šodien es pieņēmu lēmumu apturēt sabiedriskās apvienības "Krimas tatāru tautas medžliss" darbību, lai nepieļautu [Krievijas] federālās likumdošanas pārkāpšanu," aģentūrai TASS paziņoja Poklonska.

"Tiek apturētas sabiedriskās apvienības tiesības. Viņiem tiek aizliegts izmantot visus valsts un pašvaldību plašsaziņas līdzekļus, viņi nevarēs rīkot dažādus publiskus masu pasākumus, izmantot noguldījumus bankās un vispār veikt kaut kādu darbu. Visa viņu propaganda būs aizliegta," skaidroja prokurore.

Lēmumā par Medžlisa darbības apturēšanu Poklonska atsaucās uz Krievijas likumu "Par pretdarbību ekstrēmistiskai darbībai". Lēmums nav saistošs ārpus Krievijas.

Šis lēmums būs spēkā, līdz Krimas republikas Augstākā tiesa pieņems lēmumu par Poklonskas prasību atzīt Medžlisu par ekstrēmistisku organizāciju un aizliegt tā darbību. Šo prasību tiesa sāka izskatīt 3.martā.

Poklonska februārī vērsās Krimas republikas Augstākajā tiesā, pieprasot atzīt Medžlisu par ekstrēmistisku organizāciju un aizliegt tā darbību. Šādu prasību Poklonska  pamatoja ar to, ka Medžliss ilgstošā laika periodā esot veicis ekstrēmistiskus likumpārkāpumus, tostarp rīkojis ekstrēmistiskus publiskus pasākumus.

Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu 2014.gada martā, izraisot plašu nosodījumu un Rietumvalstu sankciju noteikšanu pret Krieviju.

Krimas tatāri savulaik bija Krimas hanistes pamatiedzīvotāji, taču 18.gadsimtā Krimu anektēja Krievija un piespieda lielu daļu Krimas tatāru pārcelties uz Turciju. 1944.gada 18.maijā aptuveni 200 tūkstošus Krimas tatāru lopu vagonos izsūtīja uz Kazahstānu un Uzbekistānu, jo toreizējais padomju diktators Josifs Staļins visus Krimas tatārus pasludināja par tautas ienaidniekiem, apsūdzot viņus sadarbībā ar nacistiskās Vācijas okupācijas varu.

Krimas tatārus oficiāli reabilitēja 1967.gadā, taču viņiem atļāva atgriezties Krimā tikai 1989.gadā.

Apvienoto Nāciju Organizācija un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

Krimas tatāri ir apmēram 12% no pussalas iedzīvotājiem.

Medžlisa priekšsēdētājam Refatam Čubarovam, kurš ir arī bijušais Latvijas atmodas aktīvists, ir aizliegts iebraukt Krievijā, un līdz ar to viņš nevar ierasties Krimā. Medžlisa sēdes notiek Ukrainā.

BNS/Foto: Vida Press