foto: AFP
Igaunijā terorismu uzskata par lielāku draudu nekā Krieviju
Pasaulē
2017. gada 18. decembris, 10:12

Igaunijā terorismu uzskata par lielāku draudu nekā Krieviju

LETA

Igaunijas iedzīvotāji uzskata terorismu par lielāku draudu nekā Krieviju, atsaucoties uz jaunāko sabiedriskās domas aptauju, norādījis Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks.

"Piemēram, Igaunijas sabiedrība uzskata terorismu par vienu no galvenajiem draudiem, un tam nav lielas saistības ar Igauniju. Tas saistīts ar to, kas tiek atspoguļots medijos. (..) 2015.gadā drauds numur viens bija Krievija. Protams, sabiedrības uzmanība koncentrējas uz tiešiem draudiem pašreizējā mirklī," runā Starptautiskajā aizsardzības un drošības centrā Tallinā sacīja ministrs.

Tomēr visi ir vienisprātis, ka potenciāli vislielākos draudus rada tieši Krievija, sacīja Luiks. Tādēļ Igaunijas Aizsardzības ministrija pievērsa lielu uzmanību Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām militārajām mācībām "Zapad", kas notika šā gada septembrī.

"Ja paskatās, ko Krievija darījusi pēdējā gada laikā, tad, protams, vislielākā uzmanība tika pievērsta "Zapad"," teica Luiks, piebilstot, ka sabiedrībai tika plaši stāstīts un skaidrots par notiekošo, lai cilvēki paši varētu novērtēt "Zapad" scenāriju un mērogu.

"Un, jo vairāk mēs analizējam mācības, jo vairāk šķiet, ka sabiedrības spiedienam bija ietekme uz Krieviju, un tas lika tai mainīt konkrētus [mācību "Zapad"] aspektus," sacīja Luiks.

Igaunijas iedzīvotāji par lielāko draudu globālajai drošībai uzskata teroristu grupējumu "Islāma valsts". Palielinājies arī to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka nestabilitāte pasaulē pieaug, liecina jauns sabiedriskās domas pētījums, kas veikts pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma.

Līdzīgā aptaujā 2015.gada pavasarī vairāk nekā 70% respondentu atbalstīja viedokli, ka nestabilitāte un konflikta iespējamība pasaulē palielinās. Pēc tam šādi domājošo skaits nedaudz samazinājās, bet tad atkal sāka pieaugt.

Jaunākajā aptaujā 66% Igaunijas iedzīvotāji pauda viedokli, ka pasaule kļūst nedrošāka, un tikai 9% sacīja, ka nākamajos desmit gados pasaule kļūs drošāka. 19% aptaujāto pauda uzskatu, ka situācija nemainīsies.

"Islāma valsti" par tiešu draudu uzskata 60% aptaujāto un teroristu tīklus - 53%, liecina aptaujas rezultāti.

49% respondentu par lielāko draudu uzskata imigrāciju un 50% - Ziemeļkorejas kodolprogrammu, kas aptaujā bija iekļauta pirmo reizi.

To iedzīvotāju skaits, kuri uzskata Sīrijas konfliktu par tiešiem draudiem, ir sarucis līdz 39%, bet Krievijas ambīcijas par draudiem uzskata tikai 29% aptaujāto.

Aptauju pēc Igaunijas Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija "Turu-uuringute", oktobrī aptaujājot 1201 iedzīvotāju. Tā ir 42.šāda aptauja kopš 2000.gada janvāra.