foto: AP/Scanpix/LETA
Merkelei piešķirta svētā Asīzes Franciska "miera lampas" balva
Merkele saņems balvu, kas ir svētā Asīzes Franciska kapavietā esošās stikla lampas kopija.
Pasaulē
2017. gada 16. decembris, 18:43

Merkelei piešķirta svētā Asīzes Franciska "miera lampas" balva

LETA

Vācijas kanclerei Angelai Merkelei piešķirta svētā Asīzes Franciska "miera lampas" balva, sestdien paziņoja katoļu svētvietu Itālijā uzraugošie mūki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar balvu tiek godināti Merkeles "izlīgšanas centieni viņas dzimtajā Vācijā un Eiropā cilvēku mierīgai līdzāspastāvēšanai", teikts mūku paziņojumā.

Merkele saņems balvu, kas ir svētā Asīzes Franciska kapavietā esošās stikla lampas kopija, kad viņa nākamā gada pavasarī apmeklēs Asīzi.

Šis ir tikai otrais gads, kad tiek piešķirta šī balva. Pagājušajā gadā tā tika piešķirta Nobela Miera prēmijas laureātam Kolumbijas prezidentam Huanam Manuelam Santosam.

Kā ziņots, ceturtdien Merkele kļuva par pirmo cilvēku, kam Somijas valdība piešķīrusi šogad dibinātu Starptautisko dzimumu līdztiesības balvu.

"Kanclere Angela Merkele ir kļuvusi par vienu no pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem un ir paraugs daudzām sievietēm un meitenēm," paziņoja Somijas premjerministrs Juha Sipile Eiropas Savienības Briseles samita ietvaros.

Viņš piebilda, ka līdztiesība ir viena no pamatvērtībām Somijai, kas 1906.gadā kļuva par "pasaulē pirmo nāciju, kas piešķīrusi sievietēm pilnas politiskas tiesības".

Merkelei tika izteikta atzinība par to, ka viņa izvirzījusi "dzimumu līdztiesību pasaules līderu darba kārtībā samitos", un par viņas centieniem "uzlabot sieviešu tiesības un iespējas, sevišķi jaunattīstības valstīs".

Viņa arī tika pieminēta par atbalstu "cilvēka cieņai un cilvēktiesībām zem starptautisko izaicinājumu spiediena".

Par lēmumu izveidot šo balvu Somijas valdība paziņoja šī gada 8.martā saistībā ar Starptautisko sieviešu dienu.

1906.gadā Somija bija autonoma lielkņaziste Krievijas impērijas sastāvā, bet ieguva neatkarību 1917.gadā.

Starptautisko dzimumu līdztiesības balvu 150 000 eiro vērtībā ir paredzēts piešķirt "izciliem vienlīdzības aizstāvjiem un veicinātājiem".

Balvas naudas summa, kas tiek finansēta no attīstības palīdzības budžeta un Tamperes pilsētas pašvaldības līdzekļiem, tiks nodota nevis pašai Merkelei, bet viņas izvēlētam mērķim. Tās saņēmējs tiks paziņots 2018.gada sākumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās