Pasaulē
2017. gada 15. decembris, 22:16

Lietuvas tiesa atņem eksprezidenta Brazauska atraitnei dzīvokli

LETA

Lietuvas Konstitucionālā tiesa atzinusi, ka likums, kas bijušā valsts prezidenta Aļģirda Brazauska atraitnei uzņēmējai Kristīnai Brazauskienei dod tiesības uz bezmaksas mājokli, ir pretrunā ar valsts pamatlikumu

"Jāuzskata, ka šāds regulējums personai paver nepieļaujamas privilēģijas sociālā statusa dēļ," piektdien paziņojis Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Daiņus Žalims.

Pēc viņa teiktā, valsts vadītāja statuss ir individuāls un ekskluzīvs un cita starpā paredz prezidentam īpašas materiālās un sociālās garantijas gan amata pilnvaru laikā, gan pēc tam, bet tās nevar tikt piešķirtas citām personām. Tas nozīmē "aizliegumu šo garantiju aspektā pielīdzināt republikas prezidentam jebkuru citu personu", skaidrojis Žalims.

Kā norāda Konstitucionālā tiesa, no prezidenta ekskluzīvā statusa izriet aizliegums noteikt tādu tiesisko regulējumu, kas attiecībā uz mājokļa finansēšanai nepieciešamo materiālo un sociālo nodrošinājumu pielīdzinātu prezidenta laulāto esošajam vai bijušajam prezidentam.

Brazauskiene, kurai kopā ar dēlu pieder viesnīca Viļņā, šogad ar tiesas lēmumu tika izlikta no rezidences prestižajā Viļņas Turnišķu rajonā, kur viņai pēc prezidenta Brazauska nāves 2010.gadā bija atļauts dzīvot vēl piecus gadus. Tiesa norādīja, ka viņas tiesības izmantot valsts apmaksātu mājokli beigušās un atlikušo laiku prezidenta atraitne tur dzīvojusi nelikumīgi.

Pēc tam Brazauskiene lūdza valdību piedāvāt viņai mājokļu sarakstu, kuros viņa varētu dzīvot bez maksas, apgalvodama, ka Lietuvas likumdošana viņai paredz tādas tiesības.

2014.gadā Konstitucionālā tiesa arī atzina, ka likuma norma, kas prezidenta atraitnei paredz mūža renti, ir pretrunā ar Lietuvas pamatlikumu.

Tēmas