Pasaulē populāras kļūst Somijas zīdaiņu kastes
Somijas māmiņas šo bērnu kasti saņem par brīvu, bet citiem gribētājiem jāšķiras no 399 eiro. Kaste trollīša Mumina stilā maksā 599 eiro.
Pasaulē
2016. gada 17. aprīlis, 06:38

Pasaulē populāras kļūst Somijas zīdaiņu kastes

Jauns.lv

Somijā katra jaunā māmiņa neatkarīgi no ienākumiem saņem no valsts īpašu kasti ar jaciņām, zeķēm, autiņiem un citām zīdainim un pašai noderīgām mantām.

Valstī ir ļoti zems bērnu mirstības līmenis, un uzskata, ka daļēji labvēlīgo tendenci veicina šīs kastes izmantošana par gultu jaundzimušā pirmajos dzīves mēnešos. Daudzas mātes atklājušas, ka, kastē ieliekot matraci, ieguvums ir lieliska gultiņa.

Kritās bērnu mirstība

Somijas valdība šādas dāvanas sāka pasniegt 1938. gadā, vispirms tikai trūcīgajām ģimenēm, kopš 1949. gada – jau visiem.

Sociālās apdrošināšanas institūta eksperte Heidija Liezivezi teic, ka sākotnēji galvenais mērķis bija pārliecināt sievietes izmantot medicīnisko palīdzību – lai saņemtu vērtīgo kasti, vajadzēja līdz ceturtajam grūtniecības mēnesim stāties ārsta uzskaitē. Tas bija laiks, kad Somijā lika pamatus tagadējais veselības sistēmai.

Vēl pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados Somija uz Eiropas fona bija diezgan nabadzīga valsts, un bija augsta zīdaiņu mirstība – 65 no 1000 jaundzimušajiem nomira, nenodzīvojot līdz gada vecumam. Pērn šis rādītājs bija viszemākais pasaulē – 2,3 uz 1000 jaundzimušajiem. Latvijā 2014. gadā – 3,9 jaundzimušie.

Dāvana britu hercogu pārim

2013. gadā Somijas valdība šādu kasti uzdāvināja britu karaliskajam pārim, Kembridžas hercogam ar hercogieni, kura bija pirmā bērna gaidībās.

Drīz pēc tam trīs uzņēmīgi somu jaunie tēvi nodibināja firmu „Finnish Baby Box” un sāka bērnu kastes piegādāt gribētājiem visā pasaulē. Viņu paraugam sekoja arī divas mammas ASV, un līdzīgi uzņēmumi izveidoti Lielbritānijā un daudzviet citur.

Šādas kastes saņem topošās mātes Londonā Karalienes Šarlotes un Čelsijas slimnīcā. Ginekoloģe Karena Džoša uzsver, ka tā ir iespēja turēt bērnu vecāku guļamistabā un tātad labāk pieskatīt.

Dienvidāfrikā kasti izgatavo no plastmasas un izmanto kā vanniņu, nevis gultu. Arī šajā valstī bēbju kaste, saukta par „Thula Baba Box”, kļuvusi par stimulu, lai sievietes ierastos klīnikā agrākā grūtniecības stadijā. Turklāt krasi kritusies HIV inficēto sieviešu mirstība dzemdībās, un samazinājusies bīstamā vīrusa nodošana jaundzimušajiem.


Kasjauns.lv/Foto: Publicitātes foto