foto: AFP/Scanpix/LETA
Pudždemons: "Katalāņi parādīja pasaulei, ka mēs kļūsim par neatkarīgu valsti"
Pudždemons vēlēšanās startē kā politiskās platformas "Junts per Catalunya" ("Visu Katalonijai") līderis.
Pasaulē
2017. gada 25. novembris, 17:14

Pudždemons: "Katalāņi parādīja pasaulei, ka mēs kļūsim par neatkarīgu valsti"

LETA

Madrides no amata atstādinātais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons sestdien Beļģijā sāka priekšvēlēšanu kampaņu gaidāmajās Katalonijas reģionālajās vēlēšanās, aicinot katalāņus apliecināt savu vēlmi pēc neatkarības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs, katalāņi, parādījām pasaulei, ka mums ir spējas un ka mēs kļūsim par neatkarīgu valsti. Un 21.decembrī mums tas ir jāratificē," paziņoja Pudždemons, kurš šobrīd uzturas Beļģijā un cenšas novērst izdošanu Spānijai.

Pudždemons vēlēšanās startē kā politiskās platformas "Junts per Catalunya" ("Visu Katalonijai") līderis, kas apvieno viņa vadīto Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partiju (PDeCAT) un neatkarīgos kandidātus.

Piektdienas vakara protesti Katalonijā

Pilsoniskās sabiedrības organizācija Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC), kas iestājas par Katalonijas neatkarību, aicinājusi piektdien uz jaunām demonstrācijām, protestējot pret katalāņu ...

gallery icon
35

Kā ceturtdien paziņoja PDeCAT koordinatore Marta Paskala, partija tagad dod priekšroku sarunām ar Madridi, lai panāktu reģiona neatkarību, nevis centienu īstenošanai, lai no Spānijas atdalītos vienpusējā kārtā, šādi no jauna signalizējot par nostājas mīkstināšanu.

Kā vēsta Spānijas mediji, Pudždemona PDeCAT un tās bijušie valdības sabiedrotie "Katalonijas Kreisie republikāņi" (ERC) grasās savās vēlēšanu programmās atteikties no aicinājumiem uz Katalonijas atdalīšanos no Spānijas "vienpusējā kārtā".

Katalonijā tūkstošiem protestē pret katalāņu ministru apcietināšanu

Katalonijā tūkstošiem protestē pret katalāņu ministru apcietināšanu

gallery icon
23

"Dokumenta projektā ieturēta šī līnija. Tas vēl nav pabeigts. Šķiet, ka tas ir labs ceļš, pie kā strādāt," intervijā radio "Cadena Ser" sacīja Paskala, lūgta izteikties par Spānijas mediju ziņām.

Katalonijai "trūkst divu lietu", lai pasludinātu neatkarību, piebilda Paskala - neatkarības pasludināšanai ir jābūt tādai, lai "tā stātos spēkā, un, vissvarīgākais, ir nepieciešams, ka tā var rēķināties ar lielāka cilvēku skaita atbalstu".

Pudždemons bija cerējis uz vienotu separātistu fronti jaunās vēlēšanās, kā tas bija 2015.gada vēlēšanās, kad neatkarības atbalstītāju nometne saņēma 47,8% balsu un 72 no Katalonijas parlamenta 135 vietām.

Cilvēki Barselonas ielās līksmo par Katalonijas neatkarības pasludināšanu

gallery icon
59

Tomēr ERC tagad atsakās startēt ar kopīgu sarakstu. Socioloģiskās aptaujas gan liecina, ka ERC saņems visvairāk balsu, tomēr neatkarības atbalstītāju koalīcija parlamentā var zaudēt vairākumu.

"Republikas celtniecības process ir sācies. Mēs gribam, lai par to notiktu sarunas," sacīja Katalonijas parlamenta ERC pārstāvis sakariem ar presi Rodžers Torents, piebilstot, ka nākammēnes gaidāmās reģionālās vēlēšanas faktiski būs vēl viens referendums.

"Tāpēc mēs mudinām Spānijas valdību akceptēt to rezultātu," uzsvēra Torents.

Demonstrācijā pret Katalonijas neatkarības centieniem piedalās milzīgs skaits cilvēku

Svētdien Katalonijas galvaspilsētā Barselonā notika plaša demonstrācija pret reģiona neatkarības piekritēju centieniem atdalīties no Spānijas. Pēc policijas aplēsēm, demonstrācijā piedalījās ...

gallery icon
55

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan Spānijas tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī. Vairākiem bijušajiem Katalonijas valdības locekļiem, kam izvirzītas apsūdzības par dumpi, musināšanu un sabiedrisko līdzekļu nepiemērotu izlietošanu, piemērots pirmstiesas apcietinājums.