foto: REUTERS
Čīlē šodien notiek prezidenta vēlēšanas
Pasaulē
2017. gada 19. novembris, 14:34

Čīlē šodien notiek prezidenta vēlēšanas

LETA

Pēdējā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka visvairāk balsu - apmēram 44% - iegūs konservatīvais eksprezidents un uzņēmējs miljardieris Sebastjans Pinjera, bet otrajā vietā ierindosies kreisais senators Alehandro Giljermo, kuram prognozē apmēram 25% balsu.

Uz prezidenta amatu kandidē vēl seši politiķi - komunists Eduardo Artess, sociālists Marko Enrikess-Ominami, kristīgā demokrāte Karolīna Goika, konservatīvais Hosē Antonio Kasts, sociālists Alehandro Navarro un sociāliste Beatrise Sančesa.

Gaidāms, ka svētdien neviens no kandidātiem neiegūs ievēlēšanai nepieciešamo vairāk nekā pusi balsu, tāpēc 19.decembrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Pinjeras pirmās prezidentūras laikā no 2010. līdz 2014.gadam notika plaši protesti pret sociālo nevienlīdzību un stāvokli izglītības sistēmā, un prezidentūras beigās viņam bija ļoti zems reitings. Taču pašreizējā ekonomiskā lejupslīde un vispārējā neapmierinātība ar valdību vairojusi Pinjeras popularitāti.

Pašreizējā valsts galva sociāliste Mišela Bašlē savas pirmās prezidentūras laikā no 2006. līdz 2010.gadam bija vispopulārākā Čīles prezidente, taču tuvojoties savas otrās prezidentūras no 2014. līdz 2018.gadam noslēgumam, viņa ir visnepopulārākā.
Čīles konstitūcija aizliedz prezidentam kandidēt uz otru piecu gadu amata termiņu pēc kārtas, bet vēlāk eksprezidenti var būt prezidenta vēlēšanu kandidāti.

Bašlē termiņš prezidenta amatā noslēgsies nākamā gada martā.
Svētdien tiek vēlēti arī visi 155 parlamenta apakšpalātas deputāti un 20 no 43 Senāta deputāti.
Balsstiesības ir 14 miljoniem Čīles pilsoņu.
 

Tēmas