foto: AP/Scanpix/LETA
Krievija kārtējo reizi bloķē Sīrijas ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanu
Šī bija 11.reize, kad Krievija izmantojusi savas veto tiesības.
Pasaulē
2017. gada 18. novembris, 21:37

Krievija kārtējo reizi bloķē Sīrijas ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanu

LETA

Krievija piektdien vēlreiz izmantoja veto tiesības ANO Drošības padomē, lai bloķētu ANO vadītas izmeklēšanas pagarināšanu, kurā tiktu noskaidroti ķīmisko uzbrukumu rīkotāji Sīrijā.

Idlibas provinces gāzes uzbrukumā cietušie sīrieši

Nemiernieku kontrolētajā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos otrdien 58 cilvēki, tostarp 11 bērni, zaudēja dzīvību uzlidojumā, kurā izplatīta ...

gallery icon
23

Japānas ierosināts rezolūcijas projekts paredzēja par 30 dienām pagarināt mandātu ANO Drošības padomes 2015.gadā izveidotajai komisijai – Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas un ANO Kopīgajam izmeklēšanas mehānismam (JIM), lai dotu laiku sarunām par plašāku kompromisu.

12 no 15 Drošības padomes dalībvalstīm atbalstīja šo projektu, Krievija un Bolīvija balsoja pret, bet Ķīna atturējās.

Šī bija 11.reize, kad Krievija izmantojusi savas veto tiesības, lai neļautu Drošības padomei rīkoties pret Krievijas sabiedroto Sīriju.

foto: AP/Scanpix/LETA
Šī bija 11.reize, kad Krievija izmantojusi savas veto tiesības.

"Krievija šķiež mūsu laiku," pēc šī balsojuma paziņoja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija. "Krievija nav ieinteresēta vienoties ar pārējām šīs padomes valstīm, lai izglābtu JIM."

"Krievija nepiekritīs nekādam mehānismam, kas varētu pievērst uzmanību ķīmisko ieroču lietošanai no tās sabiedrotā Sīrijas režīma puses," teica Heilija. "Tas ir tik vienkārši un apkaunojoši."

Krievija ceturtdien ar veto Drošības padomē bija bloķējusi ASV ierosinātu rezolūcijas projektu, kas paredzēja uz vienu gadu atjaunot JIM mandātu.

Indīgas gāzes uzbrukumā Sīrijā nogalināti 72 cilvēki

gallery icon
7

Rezolūcijas pieņemšanai ANO Drošības padomē vajadzīgs vismaz deviņu padomes dalībvalstu atbalsts, bet piecām pastāvīgajām dalībvalstīm ir veto tiesības.

Krievijas ierosināts rezolūcijas projekts par izmaiņu veikšanu JIM guva tikai četru dalībvalstu atbalstu.

"Jebkāda JIM mandāta pagarināšana mums ir iespējama tikai tad, ja tiek izlabotas fundamentālas kļūmes tās darbā," sacīja Krievijas vēstnieks ANO Vasilijs Ņebenzja.

Krievija ir asi kritizējusi JIM pēc šīs komisijas jaunākā ziņojuma, kurā Sīrijas gaisa spēki tika vainoti zarīna gāzes uzbrukumā opozīcijas ieņemtajai Hān Šeihūnas pilsētai, kurā 2017.gada 4.aprīlī gāja bojā vismaz 87 cilvēki.

Šausminoši šī uzbrukuma seku attēli izraisīja globālu sašutumu un pamudināja ASV raidīt spārnotās raķetes uz Sīrijas aviobāzi, no kuras, kā uzskata Rietumvalstis, tika veikts šis ķīmiskais uzbrukums.

ANO kara noziegumu izmeklētāji septembrī paziņoja, ka viņiem ir pierādījumi par to, ka šo ķīmisko uzbrukumu veikuši Sīrijas gaisa spēki, lai gan Damaska to ir vairākkārt noliegusi. Sīrijas gaisa spēkus šajā uzbrukumā vainoja arī JIM savā ziņojumā oktobrī.