Bažās par drošību Vācija lūdz Beļģiju apturēt divu atomreaktoru darbību
Tianžas atomelektrostaciju nodeva ekspluatācijā 1975. gadā.
Pasaulē
2016. gada 20. aprīlis, 10:15

Bažās par drošību Vācija lūdz Beļģiju apturēt divu atomreaktoru darbību

Jauns.lv

Vācijas vides ministre Barbara Hendriksa trešdien aicināja Beļģijas valdību uz laiku apturēt divu atomreaktoru darbību līdz izdosies noskaidrot informāciju par to drošību.

Beļģijas novecojošo atomreaktoru tehniskās problēmas ir raisījušas domstarpības ar Vāciju, kas virzās uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu un plāno līdz 2022.gadam slēgt visus atomreaktorus.

Dūlas atomelektrostacijas (AES) trešā un Tianžas AES otrā reaktora darbība tika apturēta 2012.gadā pēc tam, kad tajos tika konstatēti tehniski defekti.

Beļģijas Federālā kodoldrošības uzraudzības aģentūra veica pārbaudi un konsultējās ar ārvalstu ekspertiem, pirms novembrī paziņoja, ka abu reaktoru darbība var tikt atjaunota.

Tomēr Hendriksa trešdien paziņoja, ka ir jāveic papildu pārbaudes, norādot, ka Vācijas neatkarīgā Reaktoru drošības komisija (RSK) nav apstiprinājusi, ka šie reaktori ir pietiekami droši.

"Tādēļ es domāju, ka būtu pareizi atslēgt abas vietas, vismaz līdz tiek pabeigta tālāka izmeklēšana," viņa uzsvēra.

Tas "parādītu, ka Beļģija nopietni attiecas pret tās kaimiņa Vācijas bažām", piebilda ministre.

Vairāk nekā puse Beļģijas elektroenerģijas tiek saražota Dūlas AES, kurā ir četri reaktori, un Tianžas AES, kurā ir trīs reaktori.


LETA / Foto: AFP/LETA