foto: REUTERS
Negaidīti demisionējušais Libānas premjers ieradies Parīzē
2017. gada 18. novembris, 09:58

Negaidīti demisionējušais Libānas premjers ieradies Parīzē

Kasjauns.lv/LETA

Libānas līdzšinējais premjerministrs Saads Hariri, kura negaidītā atkāpšanās no amata šomēnes izraisījusi satricinājumu visā reģionā, sestdien ieradies Parīzē, cenšoties kliedēt bažas, ka viņa atkāpšanās bijusi Saūda Arābijas pieprasīts piespiedu solis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pusdienlaikā viņam Elizejas pilī paredzēta tikšanās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš mēģina darboties kā vidutājs reģionā, lai novērstu konfliktu Libānā starp Irānas un Saūda Arābijas atbalstītajām nometnēm.

Ierodoties Francijas galvaspilsētā, Hariri ar žurnālistiem nesarunājās. Kā liecina Libānas televīzijas reportāža, kopā ar viņu bija sieva, bet neviens no ģimenes trim bērniem.

foto: REUTERS

Hariri ierašanos Parīzē apstiprinājis arī kāds Francijas diplomāts, tomēr nekomentēdams viņa plānus, izņemot paredzēto tikšanos ar Makronu. Nav skaidrs, kad Hariri varētu atgriezties Libānā.

Pirms izlidošanas no Rijādas Hariri nosauca par baumām pieņēmumus, ka Saūda Arābijā viņš aizturēts, un tvitera ierakstā skaidroja, ka šai valstī uzturējies, lai konsultētos ar tās amatpersonām par Libānas nākotni un attiecībām ar arābu kaimiņvalstīm.

Kā ziņots, Makrona administrācija trešdien atklāja, ka Hariri un viņa ģimene ir uzaicināta uz Franciju, tomēr tas nenozīmē, ka Libānas politiķis tur uzturēsies trimdā.

Savukārt Libānas prezidents Mišels Auns ceturtdien paziņoja, ka Hariri lēmums pieņemt Francijas uzaicinājumu ir sākums viņa demisijas izraisītās krīzes risinājumam.

Saads Hariri 4.novembrī, atrodoties Saūda Arābijā, pavēstīja par atkāpšanos no amata. Šis negaidītais paziņojums, kā arī apstāklis, ka viņš palika Saūda Arābijā, izraisīja minējumus, ka Libānas premjers kaimiņvalstī apcietināts - iespējams, vērienīgās pretkorupcijas operācijas gaitā, kad tika aizturēti vairāki desmiti Saūda Arābijas elites pārstāvju.

Auns vēl nav pieņēmis Hariri demisiju, uzsverot, ka viņam jāatgriežas Libānā.

Hariri ir gan Libānas, gan Saūda Arābijas pilsonība, un viņam ir īpašumi arī Saūda Arābijā, kur viņa sieva un bērni dzīvojuši vairākus gadus. Vairākas Libānas amatpersonas paudušas viedokli, ka Hariri vajadzētu atgriezties kopā ar ģimeni, lai Saūda Arābija nevarētu izdarīt uz viņu spiedienu.

Paziņojot par atkāpšanos no amata, Hariri sacīja, ka jūt apdraudējumu savai dzīvībai un nosodīja Irānu un tās atbalstīto Libānas šiītu grupējumu "Hizbollah" par nesaskaņu sēšanu arābu pasaulē.

Hariri, kurš ir sunnīts, premjera amatā stājās pagājušā gada nogalē, vadot nacionālās vienotības valdību, kurā darbojas arī "Hizbollah" bloka pārstāvji. Viņa valdībai lielā mērā izdevies pasargāt savu valsti no Sīrijas pilsoņkara ietekmes.

Saūda Arābija un Irāna Sīrijas un Jemenas konfliktos, kā arī Libānas politiskajā dzīvē atbalsta pretējās puses.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Saskaņā ar Libānas varas dalīšanas sistēmu prezidenta amats ierasti tiek kristiešiem, premjerministra amatu ieņem sunnītu musulmaņu pārstāvis, bet parlamenta spīkers ir šiīts. Ja tiktu izveidota jauna valdība, kas nosvērtos vairāk uz "Hizbollah" pusi, Libānai tas varētu nozīmēt lielākas starptautiskas izolācijas un iespējamu ASV sankciju risku.