foto: EPA
Zimbabves armija: "Sarunas ar Mugabi turpinās"
Pasaulē
2017. gada 17. novembris, 13:47

Zimbabves armija: "Sarunas ar Mugabi turpinās"

LETA

Zimbabves armija piektdien paziņoja, ka turpina sarunas ar mājas arestā esošo valsts prezidentu Robertu Mugabi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bruņotie spēki "pašlaik risina sarunas ar virspavēlnieku prezidentu Robertu Mugabi par to, kā virzīties uz priekšu, un informēs nāciju par iznākumu, cik drīz vien tas būs iespējams," teikts paziņojumā.

Zimbabves armija ieņem valsts raidsabiedrību un uzrunā tautu

gallery icon
46

Lai gan armija to oficiāli nav atzinusi, sarunu mērķis ir panākt Mugabes atkāpšanos no amata.

Bruņoto spēku paziņojumā arī sacīts, ka "panākts būtisks progress operācijā, kuras nolūks ir iztīrīt prezidenta Mugabes apkārtni no krimināliem elementiem", un daži no tiem ir aizturēti, bet citi tiek meklēti. Paziņojumā piebilsts, ka šie "kriminālie elementi" ir "pastrādājuši noziegumus, kas Zimbabvē rada sociālas un ekonomiskas ciešanas".

Laikraksts "Zimbabwe Herald" publicējis fotoattēlus, kuros redzams, kā prezidenta oficiālajā rezidencē galvaspilsētā Hararē pirms sarunām ceturtdien sarokojas Mugabe un bruņoto spēku komandieris ģenerālis Konstantino Čivenga. Attēlos redzami arī Zimbabves aizsardzības ministrs Sidnijs Sekaramaji, valsts drošības ministrs Kembo Mohadi, kā arī starpnieki - Dienvidāfrikas Republikas aizsardzības ministre Nosivive Mapisa-Nkakula un valsts drošības ministrs Bongani Bongo, kā arī vietējais katoļu priesteris Fideliss Mukonori.

Zimbabves ekstravagantā pirmā lēdija Greisa Mugabe

gallery icon
23

Mugabe piektdien pirmo reizi bija redzams plašākā sabiedrībā, ierodoties Zimbabves Atvērtajā universitātē, kur atklāja diplomu pasniegšanas ceremoniju.

Prezidents universitātē ieradās ar mazāku pavadošo svītu un baudīja pieticīgāku ceremoniju nekā ierasts. Viņš uz pasākumu tika nogādāts vecā "420SL Mercedes Benz", kam bija civilās numura zīmes, lai arī parasti prezidents tiek pārvadāts luksusa klases automašīnā "Mercedes" ar numuru "ZIM 1".

Ceremonijai sākoties, prezidents iesnaudās. Pirms ceremonijas nebija skaidrs, vai Mugabem tiks ļauts apmeklēt valsts pārziņā esošo universitāti uz ziemeļiem no Harares biznesa rajona. Augstākās izglītības ministrs Džonatans Mojo ceremoniju neapmeklēja. Mediji ir vēstījuši, ka viņš ir aizturēts, lai arī šīs ziņas nav apstiprinātas.

Pēc neoficiālām ziņām, 93 gadus vecais Mugabe, kurš ir mājas arestā kopš otrdienas vakara, atsakās atkāpties no amata pirms nākamā gada vasarā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Iepriekš Mugabe paziņojis, ka gatavojas kandidēt šajās vēlēšanās uz vēl vienu amata termiņu.

Harares ielās arī piektdien ir redzami karavīri un bruņumašīnas.

Domājams, ka armija vēlas, lai Mugabe no varas aiziet mierīgā ceļā, ļaujot valsts vadību uzņemties pagājušajā nedēļā Mugabes atlaistajam viceprezidentam Emersonam Mnangagvam, kurš pēc atlaišanas devās uz ārzemēm, bet ceturtdien atgriezās valstī. Armijas mērķis ir neļaut varai nonākt 52 gadus vecās pirmās lēdijas Greisas Mugabes rokās.

Iespējams, dīvainākais prezidents pasaulē - Roberts Mugabe

Kasjauns.lv apkopoja TOPu ar dīvainākajiem prezidentiem pasaulē. Topa augšgalā - Roberts Mugabe, kurš ir Zimbabves līderis jau 34 gadus. Viņam ...

gallery icon
11

Roberts Mugabe ir biijs pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. Viņš bija premjerministrs no 1980. līdz 1987.gadam, kad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā partija "Zimbabves Afrikāņu nacionālais kongress - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās