foto: Vida Press
Pentagons apmaksā dzimuma maiņu: kāds kājnieks par valsts naudu kļuvis par sievieti
2002. gadā ASV karavīri operācijā "Anakonda" Afganistānā vajāja islāmistu kaujiniekus. Šajās kaujās izcēlās arī militārists, kurš tagad kļuvis par sievieti.
2017. gada 20. novembris, 06:33

Pentagons apmaksā dzimuma maiņu: kāds kājnieks par valsts naudu kļuvis par sievieti

Kas Jauns Avīze

ASV bruņoto spēku vēsturē pirmo reizi veikta Pentagona sankcionēta un apmaksāta dzimuma maiņas operācija – kāds kājnieks kļuvis par sievieti.

2002. gadā viņš (tagad jau viņa) izcēlās Afganistānā operācijā "Anakonda", par ko saņēma atzinības zīmi. “Tā kā kara hospitāļiem nav šādu ķirurģisku manipulāciju pieredzes, operācija veikta privātā klīnikā,” teikts Pentagona paziņojumā. Līdz šim militāristu dzimummaiņa aprobežojās ar hormonu terapiju.

Iepriekš karavīram veikts nepieciešamais medikamentu kurss. Aizsardzības resors apmaksājis operāciju saskaņā ar normatīvajiem aktiem par transseksuāļu militāro dienestu – cilvēkiem, kuru dzimtes izpausme vai sajūtas atšķiras no bioloģiskā dzimuma. Transpersona var justies arī bezdzimuma vai abu dzimumu cilvēks.

Augustā ASV prezidents Donalds Tramps mēģināja aizliegt Pentagonam finansēt dzimummaiņas operācijas un aizliegt dienēt transseksuāļiem. Tomēr divas sabiedriskās organizācijas to apstrīdēja, un oktobrī Federālā tiesa bloķēja Trampa lēmumus. Februārī Pentagonam jāiesniedz Baltajam namam savi priekšlikumi par transseksuāļiem armijā.

Pagājušajā gadā Pentagons pasūtīja pētījumu, kā transseksuāļi ietekmē armijas kaujas spējas un cik tas izmaksā. Nevalstiskā organizācija RAND Corp. noskaidroja, ka šajā gadījumā medicīniskās izmaksas ir astoņi miljoni dolāru gadā. No 1,2 miljoniem ASV militārpersonu armijā dienē ap 2500 transseksuāļu un 1500 ir rezervē.

Aizliegumu viņiem dienēt armijā atcēla prezidenta Baraka Obamas administrācija, bet deviņus mēnešus vēlāk centās atjaunot Tramps. Publiski minētais arguments – milzīgas medicīniskās izmaksas un traucēkļi, ko izraisot transpersonu atrašanās armijas rindās.

Transseksuāļi ne tuvu nav lielākais militārā budžeta slogs. Pentagons četru gadu laikā iztērējis 294 miljonus dolāru viagrai un citiem līdzīgiem medikamentiem, kas paredzēti vīriešu potences uzlabošanai. Laikraksts "Military Times" 2015. gada februārī vēstīja, ka erekcijas problēmas armijā prasījušas 84 miljonus dolāru gadā.

Izdevums atsaucies uz Aizsardzības ministrijas Veselības aizsardzības pārvaldes datiem. Kopumā Pentagona veselības sistēma apkalpo apmēram desmit miljonus cilvēku, 2012. gadā iztērējot 52 miljardus dolāru.