foto: Shutterstock
15 000 zinātnieku brīdina par katastrofālo likteni, kāds sagaida mūsu planētu
Pasaulē
2017. gada 14. novembris, 17:29

15 000 zinātnieku brīdina par katastrofālo likteni, kāds sagaida mūsu planētu

Kasjauns.lv

Zinātnieki no visas pasaules izplatījuši jaunu brīdinājumu cilvēcei. Tas ir atjaunots, pirms 25 gadiem izdots brīdinājums, kuru 1992. gadā parakstīja 1700 zinātnieku. Eksperti uzver, ka šoreiz viss esot daudz sliktāk nekā 25 gadus atpakaļ, jo visas brīdinājumā iekļautās problēmas ir saasinājušās. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cilvēce joprojām saskaras ar strauji augušu iedzīvotāju skaitu, apdraudot dabas resursu rezerves. Saskaņā ar ekspertu sacīto, ja pasaule nerīkosies, tiks piedzīvots bioloģiskās daudzveidības izsīkums, kā sekas varētu būt katastrofālas. 

Kopš pirmā brīdinājuma izdošanas 25 gadus atpakaļ, vienīgais pozitīvais novērojums esot ozona slāņa “cauruma” samazināšanās. “Drīz jau būs par vēlu, lai kaut ko mainītu. Cilvēcei ir jāapzinās, ka Zeme ir mūsu vienīgās mājas, tāpēc tā jāsaudzē,” rakstīts zinātnieku publicētajā brīdinājumā. 

Brīdinājumā uzsvars likts uz klimata pārmaiņām, ko pasaule piedzīvo cilvēku darbības rezultātā – mežu izciršana, dzīvnieku sugu izmiršana, okeāna piesārņošana u.c. 

“Cilvēkiem tiek dota otra iespēja aizdomāties un rīkoties. Mēs apdraudam savu nākotni, savas mājvietas likteni. Ierobežojot iedzīvotāju skaita pieaugumu, izvērtējot ekonomikas nozīmi, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas, stimulējot atjaunojamo enerģiju, atjaunojot ekosistēmu un ierobežojot piesārņojumu, cilvēce var mazināt pastāvošos draudus, ” teikts starptautiskajā žurnālā “BioScience”. 

Savā sākotnējajā brīdinājumā cilvēcei zinātnieki, tostarp Nobela prēmijas laureāti, apgalvoja, ka cilvēka ietekme uz dabas pasauli novedīs pie milzīgas nelaimes, vēsta “The Independent”.