Britu karalienei Elizabetei šodien apaļi 90! FOTO
Karaliene Elizabete II šodien svin 90.dzimšanas dienu un sabiedrībā ir mīlētāka kā jebkad.
Pasaulē
2016. gada 21. aprīlis, 06:52

Britu karalienei Elizabetei šodien apaļi 90! FOTO

Jauns.lv

Lielbritānijas karaliene Elizabete II šodien svin savu 90.dzimšanas dienu, būdama tautā populārāka nekā jebkad iepriekš.

Karaliene Elizabete II, kura tronī atrodas jau ilgāk nekā 63 gadus, katru gadu dzimšanas dienu svin divreiz - 21.aprīlī, kad ir karalienes īstā dzimšanas diena, un vienā no jūnija sestdienām, kad Londonā notiek oficiālās dzimšanas dienas svinības un svētku parāde. Šodien karaliene ieplānojusi klusas svinības Vindzoras pilī kopā ar ģimenes locekļiem.

Viņa mielosies ar kūku, ko speciāli viņai pagatavojusi un personiski pasniegs Lielbritānijā populārā televīzijas šova "Great British Bake Off" uzvarētāja musulmaniete Nadija Džamira Husaina. Ģimenes locekļu vakariņas speciāli karalienes dzimšanas dienai organizē viņas dēls princis Čārlzs, bet piektdien karalieni apsveiks ASV prezidents Baraks Obama, kurš atradīsies vizītē Londonā.
Jaunākā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka 70% britu vēlas karalienes palikšanu tronī, cik ilgi vien iespējams. Tas ir augstākais rādītājs kopš 1981.gada.

Elizabete II dzimusi 1926.gadā un 1952.gadā tika kronēta par karalieni. Karalienei un viņas vīram princim Filipam ir četri bērni. Pēdējos gados karaliene daudzus savus pienākumus nodevusi jaunākajiem karaļnama locekļiem, bet nekas neliecina, ka viņa grasītos atteikties no valdīšanas. Pagājušajā gadā Elizabete II piedalījās 393 pasākumos, tostarp devās valsts vizītēs uz Maltu un Vāciju, bet septembrī Elizabetes II kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhu, atņemot šo rekordu karalienei Viktorijai.

LETA/Foto: EPA/AFP/Reuters/LETA, no "Izdevniecības Rīgas Viļņi" arhīva