Pedofilijas skandāls Lietuvā: katoļu mācītājs atzīstas, ka bērnībā ir izvarots. VIDEO
Viļņas Pētera un Pāvila baznīcas mācītājs, teoloģijas profesors Ķēstutis Ralis atklājis, ka viņu bērnībā izmantojis katoļu seminārists. Viņa atklātība satricinājusi kaimiņvalsts ticīgo sabiedrību.
Pasaulē
2016. gada 21. aprīlis, 07:10

Pedofilijas skandāls Lietuvā: katoļu mācītājs atzīstas, ka bērnībā ir izvarots. VIDEO

Jauns.lv

Lietuvas katoļu baznīcu satricinājis pedofilijas skandāls. Teoloģijas profesors Ķēstutis Ralis atklātā videoierakstā pastāstījis, kā viņu bērnībā, pirms 40 gadiem, izvarojis kāds garīgā semināra students. Tagad pedofils jau vairāk nekā desmit gadus ir miris, un profesors sadūšojies pastāstīt par savu bērnības traumu.

Rali katoļu seminārists Vlads Petraitis seksuāli izmantoja no 1975. līdz 1978. gadam, kad tagadējam teoloģijas profesoram bija tikai mazliet vairāk par 10 gadiem. Tas uz tagadējo Viļņas Pētera un Pāvila baznīcas mācītāju atstāja neizdzēšamu traumu, bet nesagrāva viņa ticību baznīcai un Dievam.

Savus pārdzīvojumus pirms 40 gadus Ralis atklājis videokameras priekšā un nosūtījis šo ierakstu Viļņas arhibīskapam Gintaram Grušam. Pēc tam abi par šo tēmu aprunājušies, un bīskaps Ralim sacījis, ka nebūtu labi, ja par šo tēmu uzzinātu žurnālisti un plašāka sabiedrība. Ralis pēc tam žurnālistiem teicis, ka šī atzīšanās bijis tikai privāts video un nav bijis paredzēts plašākai publikai. Tagad video tomēr parādījies atklātībā un izraisījis plašu rezonansi Lietuvā.

Petraitis seksuāli bērniem uzmācies Raļa dzimtās Kelmes pilsētas baznīcmājā, kur topošais teoloģijas profesors kopā ar citiem bērniem pavadījis brīvo laiku. „Mēs Kelmes pastorātā spēlējām dažādas galda spēles, un mums tas patika. Tad seminārists aicināja palikt pa nakti pastorāta ēkā. Es paliku un visu nakti piedzīvoju seksuālus pazemojumus. Es tiku pazemots gan garīgi, gan miesiski un tas atstāja neizdzēšamas garīgas problēmas uz visu dzīvi,” atklāts ir Ralis.

Viņš arī pastāstīja, ka vēlāk, jau studējot Lietuvas baznīcas garīgajā seminārā, ir piedzīvojis dažādas seksuālas perversijas un uzmākšanos. „Bet mana sirds to visu ir pārdzīvojusi,” saka Ralis un turpina kalpot baznīcai un Dievam.

Ralis nebija paredzējis savus pārdzīvojumus atklāt publiski, un to viņš arī nevarot darīt bez bīskapa piekrišanas. Kaut arī Viļņas, Kauņas un Šauļu bīskapi jau daudzus gadus zinājuši par Raļa seksuālajiem pārdzīvojumiem, viņi nav vēlējušies par tiem vēstīt publiski. Tagad, kad Raļa „mājas video” ir noplūdis, nu baznīcai nāksies skaidroties par pedofilijas gadījumiem. Pagaidām baznīca oficiāli vēl nav komentējusi Raļa izteikumus.

Zināms, ka pēc semināra beigšanas Vlads Petraitis, kurš uzmācās bērniem, kalpoja Baltkrievijas baznīcā, bet nu viņš jau vairāk kā desmit gadus ir miris.

Teoloģijas profesors stāsta, kā viņš bērnībā ticis seksuāli izmantots Kasjauns.lv/Foto: „Facebook”/Video: Lietuvas TV3