Putins pirms mēneša blefojis? Krievija saglabājusi Sīrijā ievērojamu militāro klātbūtni
Vladimirs Putins (pa labi) 14. martā deva rīkojumu savam aizsardzības ministram Sergejam Šoigu par lielākās daļas Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta atvilkšanu.
Pasaulē
2016. gada 21. aprīlis, 15:13

Putins pirms mēneša blefojis? Krievija saglabājusi Sīrijā ievērojamu militāro klātbūtni

Jauns.lv

Neskatoties uz paziņojumu par daļējo spēku atvilkšanu, Krievija ir saglabājusi ievērojamu militāro klātbūtni Sīrijā, lai atbalstītu prezidenta Bašara al Asada režīmu, ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirms mēneša pārsteidza Rietumus, paziņojot par militārā kontingenta lielākās daļas atvilkšanu no Sīrijas.

Tikmēr Sīrijas režīma spēki kopš Putina paziņojuma ar būtisku Krievijas gaisa atbalstu izcīnījuši vairākas uzvaras apgabalos, uz kuriem neattiecas februārī noslēgtais pamiers.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

Pateicoties pamieram lielā daļā Sīrijas vardarbība ir samazinājusies un radusies cerība uz ilgstošu vienošanos, tomēr kauju atsākšanās Alepo apkārtnē pagājušajā nedēļā ir aizēnojusi Ženēvā notiekošās miera sarunas.

Stoltenbergs atzina, ka Sīrijas pamiers pakļauts lielai slodzei, bet vēl arvien ir labākais pamats miermīlīga risinājuma panākšanai Sīrijas konfliktam.

LETA/Foto: Vida Press