foto: Vida Press
Lietuva savu simtgadi svinēs ar vairāk nekā 1000 pasākumiem
Kopumā lietuvieši savas valsts simtgadi gatavojas svinēt ar vairāk nekā 1000 pasākumiem.
Pasaulē
2017. gada 7. novembris, 21:12

Lietuva savu simtgadi svinēs ar vairāk nekā 1000 pasākumiem

LETA

Otrdien, simts dienas pirms 2018.gada 16.februāra, kad Lietuva svinēs sava valstiskuma atjaunošanas simtgadi, Viļņas dzelzceļa stacijā sabiedrība iepazīstināta gan ar svarīgākajiem svētku pasākumiem, gan iespējām simtgades gadā iesaistīties Lietuvas tagadnes un nākotnes veidošanā.

Pēcpusdienā no Viļņas uz Klaipēdu jau devies ceļā pirmais "Simtgades ekspresis", kura pasažieri ceļā var klausīties vēsturnieku lekcijas un tiek aicināti rakstīt atklātnes ar vārdu "Paldies!", adresējot tās cilvēkiem, kuriem bijusi būtiska loma Lietuvas valsts vai viņu pašu dzīvē. Trešdien Lietuvas prezidenta pilī tiks atklāts pulkstenis, kas skaitīs laiku līdz valsts dzimšanas dienai.

Kopumā lietuvieši savas valsts simtgadi gatavojas svinēt ar vairāk nekā 1000 pasākumiem pašā Lietuvā un vēl 75 pasākumiem ārvalstīs. Daži no tiem sāksies jau šonedēļ.

Svētku programmai būs trīs svarīgākās ievirzes - "Radi!", "Svini!" un "Iepazīsti!", pastāstījusi simtgades programmas koordinatore Neringa Vaisbrode.

Programma "Radi!" aicinās cilvēkus sagaidīt Lietuvas simto dzimšanas dienu, aktīvi iesaistoties savas valsts tagadnes un nākotnes veidošanā, dāvinot valstij un sabiedrībai brīvprātīgo darbu, sakopjot un uzpošot savas dzīvesvietas, ciema vai pilsētas vidi, stādot kokus un puķes, parūpējoties par sirmgalvjiem, bērniem, slimajiem vai trūcīgajiem līdzcilvēkiem un daloties ar citiem arī savās profesionālajās zināšanās.

Programmas "Svini!" mērķis ir apvienot sabiedrību valsts simtgades svinēšanai un tās nozīmes izprašanai, cenšoties gādāt, lai svētkus sajustu ne tikai Viļņas, bet arī citu Lietuvas pilsētu iedzīvotāji un ārvalstīs dzīvojošie lietuvieši, lai cilvēki 16.februārī tiktos ar radiem un draugiem un svinētu svētkus kopā.

Programma "Iepazīsti!" mudinās labāk iepazīt savu valsti, tās varoņus un sasniegumus aizvadīto simts gadu laikā.

Svarīgākie simtgades pasākumi paredzēti 16.februārī - Lietuvas Valsts atjaunošanas dienā - un no 30.jūnija līdz 6.jūlijam, kad Lietuvā norisināsies Dziesmu svētki.

Valsts svētkos plkst.12.30 visā Lietuvā vienlaikus skanēs baznīcu zvani, bet Viļņā varēs noklausīties īpašu skaņdarbu simts Lietuvas baznīcu zvanu balsīs.

Šis skaņdarbs tiks atkārtots arī svētku lielkoncertā "Gloria Lietuvai" Viļņas Operas un baleta teātrī un sasauksies ar koncerta turpinājumu galvaspilsētas Katedrāles laukumā, žurnālistiem pastāstījusi Lietuvas Kultūras ministrijas Starptautisko sakaru nodaļas vadītāja Daiva Paruļskiene.

Lielākie simtgades pasākumi ārvalstīs būs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgā izstādē "Simbolisms Baltijas valstu mākslā" Parīzes Orsē muzejā, ceļojošā izstāde, kas veltīta Kauņas modernismam, diriģentes Mirgas Gražinītes-Tīlas diriģētie koncerti Ņujorkas, Berlīnes, Birmingemas un Stokholmas koncertzālēs, kā arī pazīstamā lietuviešu akordeonista Martīna Levicka, stīgu kvarteta "Mettis" un pianista Gabrieļus Aleknas koncerti.

Lietuvas vārds skanēs arī Londonas grāmatu gadatirgū un kultūras festivālā Itālijā.

Lietuvas Tūrisma departaments piedāvā maršrutu "Ceļo un iepazīsti", kas ietver simts vēsturiski svarīgu Lietuvas objektu, savukārt ārvalstu ciemiņiem izstrādāts īsāks maršruts ar divdesmit pieturvietām.

Departaments arī plāno rīkot Lietuvas simtgades pasākumu reklāmas kampaņu Latvijā, Igaunijā un Polijā, kā arī starptautiskajās tūrisma izstādēs.

Simtgades programmai Lietuvas budžetā šogad paredzēti 3,66 miljoni eiro, bet nākamgad - vēl vairāk nekā 7,5 miljoni eiro.

1918.gada 16.februārī Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča vadītā Lietuvas Padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām. 16.februāri Lietuvā ik gadus svin Valsts atjaunošanas dienu.