foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Merkele aicina valstu līderus nesteigties lemt par Eiropas Savienības nākotni
Vācijas kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2017. gada 20. oktobris, 21:20

Merkele aicina valstu līderus nesteigties lemt par Eiropas Savienības nākotni

LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien aicinājusi citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kolēģus būt pacietīgiem un nesteigties ar diskusijām par bloka nākotni, kamēr viņa iesaistīta koalīcijas sarunās, kas, domājams, stipri ievilksies.

Kā ziņots, lai gan Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU) - 24.septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās uzvarēja, iegūstot 32,9% balsu, tas bija vājākais konservatīvo sniegums kopš Vācijas Federatīvās Republikas dibināšanas 1949.gadā.

CDU/CSU līdzšinējie koalīcijas partneri sociāldemokrāti (SPD) vēlēšanās cieta smagāko sagrāvi Vācijas pēckara vēsturē un paziņojuši, ka pāriet opozīcijā, tāpēc Merkelei vienīgais variants vairākuma nodrošināšanai ir trīspusējas koalīcijas izveide ar liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un "zaļajiem".

Koalīcijas sarunas oficiāli sākās trešdien, taču ņemot vērā krasās ideoloģiskās domstarpības starp iespējamajiem koalīcijas partneriem, sagaidāms, ka sarunas būs ļoti smagas un ilgas.

Pēc ES samita, kas piektdien noslēdzās Briselē, Merkele uzsvēra, ka koalīcijas sarunās noteikti tiks skarti arī ar ES un eirozonas nākotni saistīti jautājumi.

"Vēl nav paredzams, kad es varēšu iepazīstināt ar rezultātiem, un nākamajās nedēļās mums būs nepieciešama cieņa pret Vācijas valdības veidošanu," žurnālistiem norādīja kanclere, piebilstot, ka viņa ir "gatava domāt radoši".

Tajā pašā laikā Merkele norādīja, ka svarīgākais ir tas, ko no nākamās valdības sagaida vācieši.