foto: Shutterstock
Pētījums atklāj: cilvēka prāts pēc nomiršanas vēl darbojas un piefiksē nāves faktu
Pasaulē
2017. gada 20. oktobris, 12:50

Pētījums atklāj: cilvēka prāts pēc nomiršanas vēl darbojas un piefiksē nāves faktu

Kasjauns.lv

Biedējošā pētījumā atklāts, kas notiek ar cilvēka prātu pēc nāves. Zinātniekus jau gadsimtiem nodarbinājis šis jautājums, izvirzītas neskaitāmas teorijas, kas tad īsti notiek, kad cilvēks nomirst. Ņujorkas Medicīnas universitātes pētnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka prāts pēc cilvēka ķermeņa nāves, vēl neilgu laiku darbojas.

Cilvēka nāve iestājas brīdī, kad pukstēt pārstāj tā sirds. Apstājis asins cirkulācija un tās vairs netiek pievadītas smadzenēm – šajā mirklī mirst arī tās. Taču pētnieku grupa no Ņujorkas, ASV, izpētījusi, kas pēc nāves notiek ar cilvēka prātu. 

Izskatot neskaitāmus pētījumus par to, kas notiek ar cilvēkiem, kuri piedzīvojuši sirdsdarbības apstāšanos, bet pēc tam atgriezti dzīvē, pētnieki nonākuši pie secinājuma, ka sirds apstāšanās nenozīmē to, ka apstājas arī cilvēka prāts. 

Šādus secinājumus zinātnieki izdarījuši, balstoties uz sirdsdarbības apstājušos cilvēku, kuri pēcāk atgriezti dzīvē, stāstiem un pieredzi. Viņi precīzi atceras ārstu sarunas un spēj vizualizēt lietas, kas notikušas pēc tam, kad sirds jau apstājusies. 

Medicīnas universitātes vadošie pētnieki izpētījuši, kā sirds apstāšanās brīdī reaģē smadzenes, lai saprastu, vai cilvēka apziņa mirst līdz ar viņa ķermeņa nāvi.

Pētnieki konstatējuši, ka nāves pieredze katram ir atšķirīga, taču 10 minūtes pēc klīniskās nāves iestāšanās, smadzeņu elektroencefalogrāvija vēl turpina fiksēt darbojošos smadzeņu viļņus, vēsta “News.com”. 

Tēmas